Hitserie Oogappels is toe aan het vijfde seizoen, dat opnieuw bol staat van de moderne gezinsperikelen. Herkenbaarheid blijft de voornaamste kracht.

‘Deze serie gaat dwars door alle generaties heen. Mijn moeder van 84 kijkt met alle plezier, maar ik hoor ook genoeg verhalen van mensen die er wekelijks met het hele gezin op de bank voor gaan zitten. Dat komt doordat álle generaties in de serie zitten.’ Schrijver Roos Ouwehand hoefde in een interview met de VPRO Gids in 2021 niet lang na te denken om het succes van haar serie Oogappels te verklaren. Het is de herkenbaarheid voor álle generaties. Voor pubers, ouders, opa’s, oma’s, en eenieder die zichzelf terugvindt in de periferie van een modern gezin.

Die herkenbaarheid bleek een onvervalste succesformule, want Oogappels is een verrassend consistente tv-hit, met hoge kijkcijfers, een betrokken publiek én lovende recensies. Inmiddels staan we aan de vooravond van het vijfde seizoen, kreeg Oogappels een heuse kerstspecial (Kerstappels) én werd de serie genomineerd voor de prestigieuze Nipkowschijf.

Lieke Meijer (Susan Radder), Merel Larooi-van Voorst (Malou Gorter) en Hansje Meijer (Juna de Leeuw)

Herkenbaarheid is daarbij al vijf seizoenen lang de voornaamste aantrekkingskracht van Oogappels. De nadruk op herkenbare (gezins)situaties is sowieso al langer een belangrijke troef van dramaseries van eigen bodem. Een serie als Dertigers is voor de NPO een enorme kijkcijferhit, Videoland scoorde met de komische dramaserie Hockeyvaders, en recentelijk voerde comedyserie Papadag nog de hitlijsten aan van Netflix.

Die herkenbaarheid scoort dus, zeker onder seriekijkers die niet altijd zitten te wachten op geweld (denk aan Penoza of Mocro Maffia), of zwaarder historisch drama (Rampvlucht). Daartussenin is vooral een genre ontstaan van de ‘semi-feelgood-tv’. Het gaat lang niet altijd goed met de levens van de personages (ook het vijfde seizoen van Oogappels barst weer van het drama: van scheidingen en carrièreproblemen tot mantelzorg en kinderen die het nest verlaten), maar de kijker laaft zich er graag aan: de fictieve herkenbaarheid is toch altijd net iets ‘lekkerder’ dan het echte leven.

De niet altijd even fraaie herkenbaarheid als warme deken om wekelijks een klein uur onder te schuilen: misschien is dat wel het grootste geheim van Oogappels. Geen zorgen dus, die serie kan daarmee waarschijnlijk nog moeiteloos jaren door.

Oogappels

woensdag 13 september

NPO 1 20.35-21.25

Vanaf woensdag 13 september wordt wekelijks een aflevering van Oogappels uitgezonden op NPO 1. Het hele eerste seizoen is vanaf die dag ook te zien op NPO Plus.