Kerstspecials zijn niet echt traditie in Nederland, maar wellicht zet de kerstfilm van ‘Oogappels’ de toon.

Op het eerste gezicht biedt Kerstmis seriemakers meer dan genoeg inspiratie. Stress over het eten, onderlinge familiespanningen, en uiteindelijk – hopelijk – een happy ending: ideale ingrediënten voor dramatische en/of komische taferelen. Maar waar de kerstspecial in het Verenigd Koninkrijk en Amerika te boek staat als een échte tv-traditie, komen wij er wat bekaaid vanaf. Er waren de laatste jaren wel kerstseries, maar dat waren voornamelijk nieuwe producties als Vrolijke kerst en Kerstgezel.nl. Geen onaardige series, maar wel volstrekt nieuw, waardoor je weinig geschiedenis had met de personages.

Dat is behoorlijk zonde, want veel Britse en Amerikaanse titels laten zien dat een bestaande serie zich juist perfect leent voor een kerstspecial. Denk bijvoorbeeld maar aan de geweldige kerstspecials van The Office, of recenter, de kerstaflevering van feelgoodserie Ted Lasso. Maar ook uiteenlopende series als EuphoriaFriendsModern FamilyMad Men en Downton Abbey: allemaal hebben ze minstens één kerstspecial.

Het heeft er ongetwijfeld mee te maken dat langlopende series in Nederland aan het uitsterven zijn. Miniseries als RampvluchtHet jaar van Fortuyn en Het gouden uur hebben de overhand genomen, en verder maken we toch voornamelijk misdaadseries. En zie daar maar eens een gezellig kerstdiner in te fietsen (al zouden we geen nee zeggen tegen een kerstspecial van Penoza of Mocro Maffia, maar dat terzijde). Normaal gesproken leent de comedyserie zich het best voor een kerstspecial, maar dat genre is bij ons helaas óók zo goed als dood.

Maar er is hoop, want dit jaar is er met Kerstappels zowaar weer eens een kerstspecial te zien van een bestaande serie. Kerstappels is een eenmalige special van de zeer populaire dramaserie Oogappels. Het vierde seizoen kon eerder dit jaar wederom rekenen op lovende kritieken. De serie wordt vooral geroemd om de realistische en herkenbare afspiegeling van alledaagse gezinsproblematiek. Best vreemd dus, dat het vier seizoenen moest duren voordat de makers ruimte kregen voor een speelfilmachtige kerstspecial. 

Laten we hopen dat Kerstappels een nieuwe traditie in gang zet. Meer kerstspecials graag!

Meer over Oogappels

elke vrijdag