Een getraumatiseerde ex-soldaat wordt onterecht verdacht van moord in deze spannende, rauwe serie van de regisseur van Borgen.

Niels Oxen (Jacob Lohmann), de hoofdpersoon van de Deense actieserie Oxen: Hangdogs, is een oorlogsheld. Hij werd meerdere malen uitgezonden en kreeg voor zijn handelen de hoogst mogelijke onderscheiding die Denemarken kent. Maar eenmaal thuis kan hij zijn draai niet vinden. Hij slaapt hij liever op een veldbed in zijn sobere garage, dan in het huis ernaast. 

Een groot deel van Oxens trauma heeft te maken met de dood van een collega-soldaat en tevens goede vriend tijdens zijn laatste missie in Mali. Hij geeft hun superieur, een man uit een invloedrijke familie, de schuld en doet er alles aan om hem voor het gerecht te krijgen al maakt hij daarmee vooral hooggeplaatste vijanden. Oxen wordt vervolgens vals beschuldigd van drugshandel, belandt in de gevangenis en raakt zijn baan bij het leger kwijt. 

Niels Oxen (Jacob Lohmann)

Hierop besluit de man zich terug te trekken in de bossen van Denemarken, samen met een prachtige witte hond die hij overneemt van een andere oud-soldaat, iemand die door constante herinneringen aan de gruwelen van oorlog het leven niet meer aankon. Wanneer vlak bij Oxens kampement een moord plaatsvindt, komt hij opnieuw in aanraking met de politie. Alleen het hoofd van de Deense veiligheidsdienst, Frigg Mossman (Ellen Hillingsø), besluit de oud-soldaat niet als verdachte te zien, maar in te zetten bij haar onderzoek naar iets wat zij ziet als een complot van de allerrijkste en machtigste om de overheid omver te werpen. Vanaf dat moment is Oxen: Hangdogs wat het in de kern is: een rauwe misdaadserie met een ietwat broeierige ‘agent’ in de hoofdrol. Die ene moord leidt vervolgens tot nog veel meer doden. En niet alleen van het menselijke soort, ook meerdere honden moeten het ondervinden in deze serie. Iets wat de titel al weggeeft, maar toch best schokkend is.

De serie is geregisseerd door Jannik Johansen, die eerder het succesvolle Borgen maakte, en gebaseerd op de veelgelezen boekenreeks van Jens Henrik Jensen. Niet al het acteerwerk is even goed, maar de hoofdrolspelers (waaronder ook de Nederlandse Reinout Scholten van Aschat, die prima voor een Duitser door kan gaan) zetten overtuigend hun moeilijk te doorgronden personages neer. Dit eerste seizoen werd vorig jaar al in Denemarken uitgezonden en was daar een groot kijkcijfersucces, wat doet vermoeden dat een tweede seizoen zomaar een optie is. En dat kan ook prima, want het einde van aflevering vijf laat meer dan genoeg ruimte over voor een vervolg.

Oxen: Hangdogs

zaterdag 29 juni

NPO 3 20.20-22.00

Vanaf zaterdag 29 juni zijn wekelijks twee afleveringen van Oxen: Hangdogs te zien op NPO 3. De hele serie is vanaf donderdag 27 juni te streamen op NPO Plus.

serietips in je mailbox?

elke dinsdag