De inclusieve Britse dramacomedy Cheaters maakt gehakt van het romantisch ideaal en biedt volop stof tot nadenken voor de bedriegers, de bedrogenen én de kijkers.

‘Mensen denken dat mooie mensen zoals wij geweldige seks hebben’, zegt krullenbol Fola (Susan Wokoma) tegen haar echtgenoot Zack (Jack Fox) tijdens een wandeling door druilerig Londen. Dat niets minder waar is, weet de kijker dan allang. Want Fola’s lieve man mag dan wel het uiterlijk van een aristocratisch supermodel hebben, echt dorstig is hij niet tussen de lakens. De alledaagse aanblik van Josh (Joshua McGuire) daarentegen, doet vermoeden dat hij de liefde bedrijft zoals de gemiddelde Nederlander belastingaangifte doet: snel, maar niet per se met vuur. Toch ontdekt Fola tijdens een buitenechtelijk avontuur op IJsland dat dit gedrongen mannetje haar wél tot grote hoogte kan laten stijgen. Wat nu?

De Britse dramacomedy Cheaters is een serie van deze tijd. De makers hebben zich duidelijk ingespannen om de geschetste liefdesarena zo inclusief mogelijk te maken. Niet alleen zien we allerlei soorten lichamen – wit, van kleur, dik, dun, klein, groot – de horizontale mambo bedrijven, ook variaties in partnersamenstellingen – man/man, vrouw/man, vrouw/vrouw – spitten de Kamasoetra ijverig door.

De serie past daarmee in een ontwikkeling waarin sleetse liefdesclichés worden doorgeprikt: heteroseksualiteit is niet meer de norm en er is meer openheid over de lasten van strikte monogamie. Zo leefde de Vlaams-Amerikaanse psychotherapeut Esther Perel zich jarenlang in haar overspelige cliënten in, en scoorde met dat perspectief een bestseller. Maar deze empathische toon staat haaks op een andere tendens: de overzichtelijke manier waarop vreemdgaan wordt belicht op online juicekanalen. Het overspel van André Hazes, Nielson of Waylon brengen zij als een verhaal van daders en slachtoffers op het virtuele schavot: hij moet zich diep schamen, zij moet haar koffers pakken.

Uiteindelijk ballen de verhaallijnen zich zo samen, dat ook de hippe hoofdpersonages uit Cheaters tegen dit soort gedachten aanlopen. Het is ‘vreemdgaan’ als je biseksuele partner een relatie heeft met zowel een man als een vrouw. Het is ‘idioot’ als je partner echtbreken tolereert – toejuicht zelfs – op voorwaarde dat hij toe mag kijken. Toch?

Uit de therapiesessies die Perel heeft geleid blijkt dat de bedriegende partner niet zozeer op zoek is naar een ander als wel naar zichzelf. Soms is het een verloren zelf die wordt gemist, soms een ‘ik’ die nooit echt was verkend. In een tijd waar grensoverschrijdend gedrag onder een vergrootglas ligt en de scheidingspercentages nog nooit zo hoog zijn geweest, gaan de hoofdpersonages uit Cheaters verder dan dat. Wat is gepast, wat is ongepast? Welk gedrag vinden we wel en niet oké? In die reflectieruimte herdefiniëren ze zichzelf én hun liefdesrelatie(s). En de kijker mag meedoen.

Cheaters

Cheaters is te streamen op NPO Plus.

serietips in je mailbox?

elke dinsdag