In Santos komt de relatie van een jong koppel onder druk te staan door (criminele) invloeden van buitenaf. De Rotterdamse setting leent zich perfect voor de frisse misdaadserie.

Je zou ze direct een zorgeloze relatie gunnen, tortelduifjes Yola (Yootha Wong-Loi-Sing) en Glenn (Yannick Jozefzoon). Ze passen overduidelijk goed bij elkaar, hebben een uitstekende chemie, en ze doen erg hun best om van elkaar te houden, ondanks hun beider omgevingen. Toch is dat laatste precies waar de schoen wringt in de achtdelige dramaserie Santos.

In het geval van Yola komt dat vooral door haar dominante moeder (Romana Vrede, in topvorm), die bang is dat haar dochter te ver van haar afdrijft, en haar daarom zo snel mogelijk wil binnenhalen in haar succesvolle (niet helemaal legaal opererende) familiebedrijf in Rotterdam. Yola wil dat niet, ze wil carrière maken in een non-profitorganisatie. Maar haar emotioneel manipulatieve moeder legt zich daar absoluut niet bij neer.

Alsof de bemoeienis van Yola’s moeder nog niet genoeg is, lonkt er ook voor Glenn voortdurend een ander perspectief. De ex-gedetineerde probeert zijn leven te beteren. Hij vindt een baan in het restaurant van een excentrieke chef-kok (Jack Wouterse) en wil daar zijn droom najagen om zelf chef te worden. Maar in die nieuwe wereld krijgt hij toch weer te maken met zijn verleden, wanneer zijn beste vriend Jermaine (rapper Vic9, een ontdekking) een conflict krijgt met een invloedrijke drugsdealer. Om Jermaine te helpen, raakt Glenn langzaam weer verzeild in de onderwereld, met alle gevolgen van dien voor zijn relatie met Yola.

Vic9 (Jermaine) en Yannick Jozefzoon (Glenn) in Santos

Het complexe liefdesdrama, gecombineerd met een smakelijk vleugje stadse misdaad, resulteert in een van de betere Nederlandse series van 2023. Hoewel Santos een eigen smoel en ziel heeft, doet de serie regelmatig denken aan de Videoland-hit Mocro Maffia. Dat is niet zo gek, want onder meer regisseur Giancarlo Sanchez en coscenarist Ashar Medina werkten eerder mee aan die serie. De twee producties lijken op elkaar vanwege de filmstijl en de rauwe aankleding, en vooral omdat er gekozen is voor veel debuterende acteurs. Dat laatste geeft Santos iets authentieks, omdat we niet voor de zoveelste keer kijken naar de bekende koppen. Ondanks de niet zo originele thema’s – misdaad in de stad, een Romeo en Julia-achtig liefdesdrama – voelt Santos daardoor voortdurend fris.

Dat laatste is voor een belangrijk deel ook te danken aan de setting, want Rotterdam toont zich als dynamische wereldstad weer eens een perfecte locatie voor dit soort series. Alleen jammer voor het perfecte liefdeskoppel dat daar zoveel duivelse verleidingen op de loer liggen.

Santos

donderdag 9 november

NPO 3 20.25-21.15

Vanaf donderdag 9 november wordt wekelijks een aflevering van Santos uitgezonden op NPO 3. De serie is vanaf die dag ook te streamen op NPO Plus.

serietips in je mailbox?

elke dinsdag