In 1983 maakten zes mannen een stapel goudstaven buit bij een overval op het depot van waardetransporteur Brink’s-Mat in de buurt van Heathrow. Deze gebeurtenis vormt het startpunt voor de zesdelige Britse misdaadserie The Gold.

Soms is de werkelijkheid écht vreemder dan fictie: op 26 november 1983 vielen zes gewapende mannen met bivakmutsen een opslag vlakbij Heathrow van de Brink’s-Mat verzekeringsmaatschappij binnen. Ze dachten er een miljoen Spaanse peseta’s te vinden, maar stuitten op een enorme stapel goudstaven ter waarde van 26 miljoen Engelse ponden. Een toevalstreffer dus, maar ook een van de grootste roofovervallen uit de geschiedenis van Groot-Brittannië.

Wat het verhaal nog opmerkelijker maakt, is dat een groot deel van het buitgemaakte goud nooit is teruggevonden, ondanks jarenlang politieonderzoek en meerdere arrestaties. Dit omdat de gewiekste boeven het spul razendsnel omsmolten en terug op de markt wisten te brengen. Het verhaal gaat zelfs dat elk gouden sieraad dat sinds die dag in Engeland is gekocht een stukje goud bevat dat tijdens die overval werd buitgemaakt.

Het is een verhaal dat erom vraagt verfilmd te worden, en dat gebeurde ook: in de zesdelige serie The Gold spelen bekende Britse acteurs als Hugh Bonneville (Downton Abbey), Jack Lowden (Slow Horses) en Dominic Cooper (Preacher) de hoofdrollen. Bonneville speelt rechercheur Brian Boyce, de leider van het speciale team dat onderzoek doet naar de roof en tracht het goud terug te vinden. Lowden speelt de rol van Kenny Noye, een heler die zichzelf bescheiden omschrijft als iemand ‘die gestolen horloges verkoopt’ maar die in werkelijkheid in tonnen gestolen goudstaven handelt. En Cooper speelt Edwyn Cooper, de advocaat die de opbrengst behendig witwast door te investeren in vastgoed en geld weg te sluizen naar andere landen.

Jack Lowden als Kenneth Noye in The Gold

Maar zij zijn slechts een paar van de schaakstukken op het grote bord waarop The Gold speelt. Want 26 miljoen pond aan gestolen goudstaven wegmoffelen is een klus waar heel veel mensen voor nodig zijn. De man die de glimmende goudstaven omsmelt, de goudhandelaren die deze staven opkopen, de bloednerveuze gewone burgers die het geld op verschillende bankrekeningen storten - ook de echtgenotes en vriendinnen van de boeven krijgen ruimte in deze serie. En dan zijn er ook nog de twee agenten die samen met Boyce het onderzoek doen.

In mindere handen had deze aanpak waarschijnlijk tot chaos geleid. Maar schrijver Neil Forsyth maakte er zes overzichtelijke en vooral meeslepende afleveringen van. Die draaien niet alleen om een spannend, ouderwets spelletje ‘boeven vangen’, maar er wordt ook opvallend veel gezegd over het hardnekkige klassensysteem dat het Engeland van de jaren tachtig nog steeds in z’n greep heeft. Tel daar mooi camerawerk, een bovengemiddeld goede cast en een passend stemmige jaren tachtig soundtrack (met song van The Smiths en Joy Division) bij op, en je hebt een serie die glimt als een per ongeluk gestolen goudstaaf.

The Gold

zaterdag 2 maart

NPO 2 22.30-0.20

Vanaf zaterdag 2 maart zijn wekelijks twee afleveringen van The Gold te zien op NPO 2. De hele serie is vanaf die dag ook te streamen op NPO Plus.

serietips in je mailbox?

elke dinsdag