Een groep oude vrienden belooft elkaar te helpen om waardig dood te gaan, als het zover is. Dat dat makkelijker is gezegd dan gedaan, laat deze prachtige Britse serie zien.

Of ze zijn hond mag adopteren als hij doodgaat, vraagt de kapster van Ken (Clarke Peters) hem doodleuk, terwijl ze het beestje een aai geeft. Ken is de enige in de drukke salon die zichtbaar schrikt van de opmerking. Verder lijkt het niemand op te vallen dat de kapster met haar vriendelijke opmerking eigenlijk zegt dat ze zeker weet dat zeventiger Ken waarschijnlijk eerder het loodje zal leggen dan zijn ook niet meer zo jonge hond. 

Oud worden kan behoorlijk bruut zijn. Uiteraard vanwege de slopende ziektes, die langzaam ieder greintje menselijkheid wegnemen. Maar ook het feit dat de maatschappij je na een bepaalde leeftijd beetje bij beetje begint uit te wissen is geen pretje, laat de ijzersterke Britse miniserie Truelove zien. ‘Je wordt in steeds kleinere hokjes geplaatst,’ merkt David (Peter Egan) op, een vriend van Ken wiens vrouw dementerend is. Hij bedoelt het zowel letterlijk als figuurlijk. Vanwege zijn vrouws ziekte verruilden ze hun grotere huis voor een kleine bungalow (‘Ik had nooit verwacht dat ik trappen nog eens zou missen,’ zegt hij weemoedig). De dochter van Phil (Lindsay Duncan) moedigt haar aan het huis te verkopen en een kleinere woning te nemen. Dat Phil dit helemaal niet wil, vindt haar dochter ondergeschikt aan het geld dat overblijft om een betere woning voor haar eigen kinderen te kopen. Wat is er nou belangrijker, het levensgeluk van twee zeventigplussers of dat van de kleinkinderen?

Lindsey Duncan als Phil en Clarke Peters als Ken in Truelove

Wanneer Phil, Ken en David elkaar treffen bij de zoveelste begrafenis van een leeftijdsgenoot, opnieuw iemand die overleed na een lang, pijnlijk sterfbed, worden de oude vrienden samen dronken in de lokale pub. Ze besluiten dat ze elkaar moeten helpen om, als het ooit nodig is, waardig uit het leven te stappen. Dat is pas echte liefde, proosten ze. Maar dit na meerdere drankjes roepen en beloven, blijkt wanneer puntje bij paaltje komt uiteraard makkelijker dan het daadwerkelijk doen. Ook omdat euthanasie in Engeland illegaal is, en ‘elkaar helpen’ dus eigenlijk neerkomt op moord.  

Truelove is een prachtige serie die op een opmerkelijk eerlijke manier kijkt naar ouder worden, en tegelijkertijd een cast vol geweldige Britse acteurs op leeftijd laat schitteren.

bekijk ook ons interview met de makers op Series Mania festival 2024

Truelove

Zondag 28 april

BBC First 21.00-22.05

Vanaf 28 april is wekelijks op zondag een aflevering van Truelove te zien op BBC First. De serie is later dit jaar ook te zien op NPO 2 en NPO Start/Plus.

serietips in je mailbox?

elke dinsdag