De waargebeurde, vijfdelige Britse serie The Walk-In geeft een huiveringwekkend realistisch inkijkje in de acties van extreemrechtse groeperingen.

‘Hitler zat fout toen hij genade toonde. Hij spaarde mensen terwijl ze dat niet verdienden. Wij moeten over lijken gaan. We moeten vechten. De witte man staat aan de top van de beschaving.’

Aan het woord is een van de kopstukken van National Action, een extreemrechtse groepering die Groot-Brittannië wil ‘zuiveren’ en terug wil naar – de illusie van – het ‘witte’ verleden. De extremisten opereerden lange tijd in de marge, maar dreigen in 2016 vleugels te krijgen na de moord op parlementslid Jo Cox, die op de stoep van haar kantoor wordt vermoord door een man die ‘This is for Britain’ en ‘Put Britain first’ roept. De opruiende woorden van extreemrechtse groeperingen bleken daarmee wel degelijk gevolgen te kunnen hebben.

De op ware gebeurtenissen gebaseerde Britse serie The Walk-In windt er dan ook geen doekjes om: groeperingen als National Action zijn levensgevaarlijk voor het functioneren van de rechtsstaat. Als iemand dat kan weten, is het activist Matthew Collins (de altijd voortreffelijke Stephen Graham), die op jonge leeftijd zelf meevocht in een extreemrechtse groepering, maar zijn leven ruim twintig jaar later heeft gebeterd. Via de antiracistische en antifascistische beweging Hope Not Hate probeert hij de wind uit de zeilen van groepen als National Action te halen door gevoelige informatie te openbaren.

Stephen Graham als Matthew Collins

Dat is hard nodig, want na de moord op Cox ruikt National Action haar kans en wordt er een nieuw moordplan beraamd op een Brits parlementslid dat de eigen bevolking zou ‘verraden’. Collins zoekt met man en macht naar een ingang om die plannen te frustreren, en vindt die uiteindelijk in magazijnmedewerker Robbie (Andrew Ellis), de nieuwste rekruut van National Action die in gewetensnood raakt als hun plannen steeds gewelddadiger worden. Maar hun samenwerking brengt ze tegelijkertijd óók in groot gevaar, mede doordat Collins door zijn radicale ommekeer wordt beschouwd als ‘verrader’.

The Walk-In laat in vijf afleveringen op een akelig effectieve manier zien hoe angstaanjagend die wereld van extreemrechtse groeperingen is, ook omdat veel gebeurtenissen in de serie nog vers in het geheugen liggen. Het gevaar van dit soort groeperingen sluimert ondertussen nog altijd; in meerdere Europese landen hebben dergelijke bewegingen zelfs een plekje veroverd in het parlement. In die zin moet The Walk-In ook vooral worden gezien als een waarschuwing: laat dit soort groeperingen niet te groot worden, want woorden hebben uiteindelijk altijd gevolgen.

The Walk-In

vrijdag 13 oktober

NPO 2 23.19-00.05

Vanaf vrijdag 13 oktober wordt wekelijks een aflevering van The Walk-In uitgezonden op NPO 2. De serie is nu al te streamen op NPO Plus.

serietips in je mailbox?

elke dinsdag