In het tweede seizoen van thrillerserie The Tourist wordt de Australische outback verruild voor het regenachtige Ierland. Hier ontdekt een voormalige crimineel met geheugenverlies steeds meer over zijn schimmige verleden.

Hoewel geheugenverlies in uitzonderlijke situaties weleens handig kan zijn – vraag maar aan Mark Rutte – levert het in films of series vrijwel altijd problemen op. Neem Jason Bourne, Leonard ‘Memento’ Shelby of de drie hoofdrolspelers uit de Hangover-films: wie zijn herinneringen (al dan niet tijdelijk) verliest, gaat een zware tijd tegemoet. Niets is zo confronterend als het herontdekken van het eigen verleden.

Toch zal dit zelden zo extreem zijn als bij de van origine Ierse Elliot Stanley (Jamie Dornan), die in seizoen 1 van The Tourist na een zwaar auto-ongeluk ontwaakt in een Australisch ziekenhuisbed. De man heeft geen idee wie hij is, hoe hij heet en op welke manier hij in in dat bed beland is. Met hulp van de ambitieuze en doortastende politieagent Helen (Danielle Macdonald) komt Elliot er in de loop van zes afleveringen stukje bij beetje achter wie hij is en wat hij te zoeken heeft in de Australische outback.

Die onthullingen zijn niet bepaald geruststellend, want – let op: hier volgen enkele spoilers over het eerste seizoen van The Tourist – Elliot Stanley blijkt allesbehalve een onschuldige toerist. In werkelijkheid is hij op de vlucht voor zijn voormalige werkgever, de zware drugscrimineel Kostas, voor wie Elliot jarenlang boekhouder was. Aan hun werkrelatie kwam echter een eind toen Elliot het aanlegde met Kostas’ verloofde, een miljoen dollar stal en naar Australië vluchtte. Kostas zint op wraak, maar zijn plannen worden uiteindelijk verijdeld door een corrupte rechercheur. Dat er ondertussen ook meer duidelijk is geworden over Elliots duistere verleden betekent wel dat hij dit een plek zal moeten geven. Hij krijgt hierbij steun bij Helen en ondanks zijn twijfelachtige cv bloeit er iets op tussen de twee. 

Danielle Macdonald als Helen Chambers en Jamie Dornan als Elliot Stanley

Spookhuis

In de openingsscène van seizoen 2 ontmoeten we Elliot en Helen terwijl ze flikflooiend in een trein zitten die door Ierland raast. Ze zijn hier omdat ene Tommy beweert dat hij alles kan vertellen over het verleden van Elliot. Hoewel ze zijn verhaal niet helemaal vertrouwen, hebben Elliot en Helen de gok genomen om af te reizen naar Ierland. Elliots geheugen is, om met Helen te spreken, nog steeds een ‘spookhuis’, dus elke vorm van hulp is welkom.

Deze naïviteit wordt al snel afgestraft, want de ontmoeting met Tommy blijkt een valstrik en Elliot wordt gekidnapt door de leden van een prominente Ierse gangsterfamilie. De ontvoering maakt heel wat los in de lokale gemeenschap, want de familie blijkt een langlopend conflict te hebben met een andere Ierse criminele familie, die wordt geleid door Niamh Cassidy (Olwen Fouéré), een oudere vrouw die ook connecties heeft met Elliot.

Alle nieuwe verhaallijnen en personages geven The Tourist precies de frisse energie die een vervolgseizoen nodig heeft

Helen belandt ondertussen in een heel andere Ierse hel als ze na de ontvoering de hulp inschakelt van een excentrieke rechercheur (Conor MacNeill), die zelf eveneens een kelder vol trauma’s en issues heeft. En dan is er nog Ethan (Greg Larsen), de heerlijk onuitstaanbare ex van Helen, die óók is afgereisd naar Ierland omdat een cursus over ‘giftige mannelijkheid’ hem ervan overtuigd heeft dat hij Helen kan terugwinnen.

Het zijn heel wat nieuwe verhaallijnen en personages, maar het geeft The Tourist precies de frisse energie die een vervolgseizoen nodig heeft. Want hoewel in de eerste reeks al behoorlijk wat vragen werden beantwoord over Elliots achtergrond blijken er nog genoeg diepe (en duistere) lagen te zijn die intrigeren. In wezen is het verhaal grotendeels hetzelfde gebleven – vergeetachtige crimineel gaat op zoek naar zijn verleden – maar de overgang van grimmige Australische thriller naar Iers gangsterdrama voorkomt dat dit tweede seizoen een herhaling van zetten wordt.

Nieuwe vraag

Die switch was voor Britse makers Harry en Jack Williams (The Missing) overigens geen logische stap. Sterker nog, de broers dachten aanvankelijk niet eens aan een vervolg, zo vertelden ze eerder in een interview met de BBC. ‘Tijdens het schrijven van de eerste reeks hebben we nooit rekening gehouden met een vervolg. Maar toen we gingen nadenken over een tweede seizoen realiseerden we ons dat er een interessante nieuwe vraag kon worden opgeworpen. Want hoe gaat Elliot, nu hij bekend is met de verschrikkelijke dingen uit zijn verleden, verder met zijn leven? En hoe beïnvloeden die ontdekkingen zijn relatie met Helen?’

Jack Williams, in datzelfde BBC-interview: ‘Door de onthullingen aan het eind van seizoen 1 konden we de vraag opwerpen of je überhaupt een relatie kunt hebben met iemand die zoiets gedaan heeft. Is het mogelijk om voorbij het verleden te kijken?’ Harry vult aan: ‘We wilden het verhaal ook naar een ander land verplaatsen omdat we het gevoel hadden dat we Australië wel hadden gezien. Het is niet eens het thuisland van Elliot. Ook dat was een vraag voor het nieuwe seizoen: waar komt hij nu eigenlijk vandaan?’

Hoewel een vervolg niet eens vanzelfsprekend was, doet deze reeks van The Tourist nauwelijks onder voor het eerste seizoen. De donkere humor is gebleven, de plotwendingen zijn even talrijk en de chemie tussen hoofdrolspelers Dornan en Macdonald is nog even magisch.

Geheugenverlies is geen pretje voor wie het treft, maar het levert in dit geval wel een fascinerende serie op.

The Tourist

Zaterdag 27 april

NPO 3 20.20-22.20

Vanaf 27 april is wekelijks op zaterdag een dubbele aflevering van The Tourist te zien op NPO 3.

serietips in je mailbox?

elke dinsdag