In de nieuwe Omroep MAX-serie Zussen worden drie halfzussen na hun vaders dood geconfronteerd met elkaars bestaan én met het mysterieuze verleden van hun vader.

De nieuwe dramaserie Zussen kun je omschrijven als een streekroman, iets wat volgens omroep max nog op de Nederlandse televisie ontbrak. Een verhaal à la de populaire Australische hitserie McLeod’s daughters, dat gedreven wordt door familiebanden en de romantiek van het platteland. Zussen is geregisseerd door Annemarie van de Mond (1962) en Michiel de Jong, speelt zich af in een pittoresk Nederlands dorpje en draait om drie halfzussen. Jonge vrouwen die niet afwisten van elkaars bestaan, totdat hun vader (Huub Stapel) sterft en zijn boerderij aan hen drieën nalaat.

In de eerste aflevering zien we hoe zijn boerendochter Rolinde (Joy Delima) bij het voorlezen van zijn testament geconfronteerd wordt met het bestaan van zijn twee andere dochters, waarvan ze niet afwist. Annemarie Van de Mond: ‘Deze serie gaat over de besluiten die je maakt in het leven, die consequenties hebben bij een volgende generatie. Dat sprak me enorm aan. Misschien ook omdat ik nu zelf zestigplus ben en vaker terugkijk naar de afslagen die ik heb genomen, die een soort blauwdruk van je leven vormen.’

In Zussen worden de personages en familiegeheimen in acht afleveringen uitgediept. De makers blijven daarbij weg van de actualiteiten (de boerenprotesten komen dus niet aan bod). Wel wordt de kloof tussen stad en land geïllustreerd, met name door het personage Faya (Melody Klaver). Een van de zussen die een kosmopolitisch leven leidt in Antwerpen, maar tot haar verbazing enorm tot rust komt in het dorp. Wat verder opvalt: de grote namen die schitteren in de bijrollen, waaronder de gevierde toneelspeler Bram Suiker en Anne+ acteur Jouman Fattal.

Van de Mond: ‘Voor de serie hebben we gekozen voor hele goede acteurs die van deze oer-Hollandse setting een meeslepend drama konden maken. En mede door die acteurs ging ik iedere dag met plezier naar de set, het was echt een feestje. Huub (Stapel, red.) en ik hebben al eens eerder samengewerkt, onder andere voor de serie Flikken Rotterdam. Hem ken ik goed, en ik denk dat Huub een van onze grootste sterren is.’

Zussen

woensdag

NPO 1 20.35-21.30

Vanaf woensdag 3 april is wekelijks een aflevering van Zussen te zien op NPO 1. De hele serie is vanaf die dag ook te streamen op NPO Plus. 

serietips in je mailbox?

elke dinsdag