In de grimmige Ierse misdaadserie Blackshore volgen we detective Fia Lucey bij een steeds groter wordende moordzaak in haar idyllische geboorteplaats.

Fia Lucey (Lisa Dwan) is het type bloedserieuze, ambitieuze politierechercheur dat we vaker zagen op het kleine scherm. Ze bekijkt de wereld met een flinke dosis argwaan, draagt haar leren jasje als een uniform en haar wenkbrauwen zijn altijd gevormd tot frons. Regels volgt ze alleen als het haar uitkomt. Vandaar dat ze in de openingsminuten van de Ierse serie Blackshore al op eigen houtje iemand arresteert. Toegegeven, de man vroeg erom, maar omdat Lucey haar boekje te buiten ging stuurt haar baas in Dublin haar tijdelijk terug naar haar geboorteplaats Blackwater, een charmant stadje aan een groot meer dat bekend staat om het lokale whiskyfestival.

Wie weleens eerder een crimedrama keek, zal niet verrast zijn dat Lucey eenmaal in Blackwater direct wordt aangesteld als hoofdrechercheur bij de lokale politie, en wanneer de eigenaresse van het grootste hotel in Blackwater vermist blijkt, neemt Lucey het onderzoek op zich. De vermissingszaak wordt al snel een moordzaak en daarnaast blijkt het ook niet de enige misdaad die in het kleine, ogenschijnlijk idyllische plaatsje is gepleegd. De ene onthulling leidt tot de andere, en hoe dieper Lucey graaft, hoe meer verdachten er zijn.

Ondertussen sleept Lucey zelf uiteraard een flinke hoeveelheid emotionele bagage met zich mee; ook iets dat redelijk standaard is voor een tv-detective. Al moet gezegd worden dat het trauma dat deze vrouw heeft moeten verwerken als jong meisje, zelfs voor het wat grimmigere crimegenre waartoe Blackshore behoort, best heel heftig is. Wat Lucey in haar tienerjaren precies is overkomen, onthult de serie gaandeweg met van die – inmiddels ook bekende – korte, onvolledige flashbacks. Maar wel is van meet af aan te merken dat de mensen in Blackwater niet blij zijn om haar weer terug te zien. En dat zij ook niet kan wachten om weer te vertrekken.  

Het mag duidelijk zijn: Blackshore is op geen enkele manier baanbrekend. De zes afleveringen tellende serie volgt zelfs het bijna standaard recept dat populair is gemaakt door de nordic-noir-serie, met de geharde detective (meestal vrouwelijk), een ietwat vijandig maar tegelijkertijd charmant stadje, en heel veel bewoners die verdacht zijn als basisingrediënten. Toch werkt het geheel. Dit komt vooral omdat Blackshore op geen enkel moment meer probeert te zijn dan de lekkere en tegelijkertijd spannende wegkijktelevisie die het is. Het acteerwerk is prima, de setting is aangenaam Iers en de wendingen die het verhaal neemt zijn net idioot genoeg om te blijven boeien.  

Blackshore

Zondag 9 juni

BBC First 21.00-22.05

Vanaf 9 juni is wekelijks op zondag een aflevering van Blackshore te zien op BBC First.

serietips in je mailbox?

elke dinsdag