In de zesdelige Britse miniserie A Spy Among Friends proberen alle hoofdpersonen elkaar voortdurend te slim af te zijn.

De Britse interne veiligheidsdienst MI5 ontdekt in 1963 dat MI6 (‘SIS’) medewerker en spion Kim Philby (Guy Pearce) een dubbelagent is die werkt voor de Russen. Beste vriend en collega Nicolas Elliot (Damian Lewis) overtuigt de autoriteiten ervan dat hij de juiste persoon is om de confrontatie aan te gaan met dubbelspion Philby.

Tijdens de operatie in Beiroet – waar Philby werkzaam is – weet Philby per boot te ontsnappen naar Rusland. Maar was er wel sprake van een vlucht? Of heeft Philby een deal met zijn vriend gesloten in ruil voor zijn vrijheid? De kwestie van Philby’s loyaliteit houdt zowel de Britten de Russen bezig. De collega’s bij de veiligheidsdiensten vragen zich af hoe het kan dat Elliot nooit door heeft gehad dat zijn innige vriend eigenlijk een communist was. Die vragen vormen de basis voor het op waarheid gebaseerde plot van de zesdelige miniserie A Spy Among Friends, een verfilming van het gelijknamige boek uit 2014 van de Britse journalist en schrijver Ben Macintyre.

In de flashbacks zien we hoe de bijzondere vriendschap tussen Elliot en Philby zich door de jaren heen heeft ontwikkeld. Ze zijn, net als de rest van de medewerkers van SIS, onderdeel van de Britse elite (‘upperclass’). Zelfs James Bond-schrijver Ian Fleming komt even voorbij.

Anna Maxwell Martin als Lily Thomas in A Spy Among Friends

De naar binnen gerichte wereld van decadente herenclubs en privéscholen heeft zo zijn eigen regels en omgangsvormen. Een wereld waar de misleiding van Philby extra hard lijkt aan te komen. Het vormt een mooi contrast met de jonge, getalenteerde working class MI5-agente Lily Thomas (Anna Maxwell Martin). Wanneer ze Elliot ondervraagt na zijn terugkomst, wordt duidelijk dat Thomas intelligent, direct en de perfecte ondervrager is om door zijn charmante façade heen te prikken: ‘Ik krijg het gevoel dat u het ijs probeert te breken. Zullen we het als gebroken beschouwen en beginnen?’

De aanhoudende vraag bij alle hoofdrolspelers is, wie is de ander te slim af? Wat dat betreft is de sterrencast goed gekozen. Met name Damian Lewis is met zijn eerdere dubbelspionnenrol in Homeland geknipt voor een personage waarvan de kijker gecharmeerd is, ondanks dat je aan alles aanvoelt dat er iets niet in de haak is. Het maakt A Spy Among Friends een intelligent en spannend kat- en muisspel, met gelaagde, fascinerende hoofdpersonen.

A Spy Among Friends

vrijdag 22 maart

NPO 2 23.25-0.25

Vanaf vrijdag 22 maart is de zesdelige serie A Spy Among Friends wekelijks te zien op NPO 2 en NPO Start. De hele serie is nu al te streamen op NPO Plus.

serietips in je mailbox?

elke dinsdag