In seizoen twee van de Zweedse dramaserie Top Dog raken de levens van een ambitieuze advocaat en een ex-gevangene steeds nauwer met elkaar verweven. Met alle gevolgen van dien.

Wie veel Scandinavische series kijkt, gaat zich afvragen hoe het staat met het gemiddelde geluksniveau van de bevolking. We werden de afgelopen jaren immers overspoeld door bloedserieuze Scandi noir-series over gekwelde detectives, complexe gezinssituaties en allerhande misdaad, waardoor je bijna zou denken dat het toch echt geen pretje is om in een van die Scandinavische landen te vertoeven.

In de serie Top Dog is dat niet anders. In deze misdaadserie – gebaseerd op een boekenreeks van schrijver en advocaat Jens Lapidus (Snabba Cash) – raken de levens van de ambitieuze advocaat Emily (Josefin Asplund) en ex-gedetineerde Najdan ‘Teddy’ Maksumic (Alexej Manvelov) met elkaar verweven als ze allebei op zoek gaan naar een ontvoerde CEO van een groot bedrijf. Teddy heeft een klein decennium in de cel gezeten, en probeert zijn leven te beteren als medewerker van een privaat beveiligingsbedrijf. Dat blijkt een bijzonder grote uitdaging, omdat zijn ex-vrouw een gezonde relatie met zijn dochter frustreert, en de lokroep van zijn oude bestaan onverminderd groot is – zeker als zijn onderzoek met de tamelijk rücksichtsloze Emily steeds gevaarlijker vormen aanneemt.

Seizoen twee telt zes delen en staat al in zijn geheel op NPO Plus. Wekelijks zendt BNNVARA een dubbele aflevering uit. De band tussen Emily en Teddy blijkt nog wat hechter geworden, want in de openingsminuten treffen we de twee samen aan in bed, al benadrukt Emily wel dat van enige vastigheid verder geen sprake kan zijn. Een serieuze relatie met een ex-gedetineerde zou haar carrièrekansen immers geen goed doen.

Josefin Asplund als Emily Jansson in Top Dog

Het is niet bepaald de enige complexe situatie voor het stel: Emily is gaan werken voor een dubieuze biotech-miljardair, terwijl Teddy lijkt teruggevallen in oude criminele gewoonten. Samen met zijn voormalige misdaadbaas werkt hij aan een plan om geld wit te wassen via een winkelcentrum. Maar de bouwgrond voor dat winkelcentrum is op illegale wijze verkregen, en dat botst weer met de plannen van Emily’s nieuwe baas, die een nieuw biotech-centrum wil bouwen op die grond. En zo raken de levens van Emily en Teddy zowel zakelijk als privé nóg wat meer met elkaar verstrikt.

Top Dog is volgens hoofdrolspeler Manvelov méér dan de zoveelste Scandi noir-serie. In een interview met het Nordisk Film & TV Fond: ‘Top Dog is een evolutie van Scandi noir. Het was ons gezamenlijke doel om iets totaal nieuws te creëren, iets dat niet alleen entertainment is, maar in de kern óók een echt realistisch sociaal drama.’

Dat laatste is gelukt, want Top Dog is inderdaad een meeslepend drama over een ‘onmogelijke’ relatie, waarbij de misdaadwereld voortdurend sluimert op de achtergrond. Tegelijkertijd zorgt dat ook voor een wat humorloze zit, waarbij de plotwendingen soms iets te toevallig zijn. Maar het sociale drama speelt zich dan wel weer af tegen een prachtig sfeervolle Zweedse achtergrond. Dan nemen we die ongezelligheid gewoon maar weer even op de koop toe.

Top Dog

zaterdag 30 september

NPO 3 20.25 -21.05

Vanaf zaterdag 30 september wordt wekelijks een aflevering van het tweede seizoen Top Dog uitgezonden op NPO 3. Seizoen 1 en 2 zijn nu al te streamen op NPO Plus.

serietips in je mailbox?

elke dinsdag