In het tweede seizoen van de fijne komedieserie 'Sort Of' heeft hoofdpersoon Sabi de ruimte op zich op diens liefdesleven te richten.

Het eerste seizoen van de Canadese serie Sort Of, dat in Nederland werd uitgezonden in mei 2022, werd hoog gewaardeerd door critici en won diverse prijzen, waaronder een Canadian Screen Award voor beste comedy. Bedenker en hoofdrolspeler Bilal Baig had voor diens acteerwerk ook een prijs verdiend, maar weigerde zich in te schrijven in een van de binaire categorieën ‘beste acteur’ of ‘beste actrice’. Mede daarom wordt er vanaf dit jaar alleen een genderneutrale Canadian Screen Award voor ‘beste performer’ uitgedeeld. Wie weet wint Baig dan wel, want ook in het tweede seizoen spat die weer van het scherm in de rol van de aandoenlijke en ietwat ongemakkelijke Sabi.

Sort Of is een relatiekomedie over twintigers, te vergelijken met series als Fleabag en Girls. Het ene moment is het lichtvoetig, maar er zijn ook verhaallijnen met een donker randje. De hoofdpersonen worstelen met de band met hun familie, hun vrienden, hun carrière en natuurlijk de liefde. Sabi is non-binair en transfeminien en dat speelt een rol in het verhaal. Diens Pakistaanse ouders hebben bijvoorbeeld moeite met diens haardracht, kleding en nagellak.

Bilal Baig als Sabi Mehboob en Gray Powell als Paul

Maar maker Baig zet dit niet centraal. Het doel is om een verhaal te vertellen over de ‘complexiteit en fluïditeit van alle mensen’ en geen gendertraumaverhaal – en dat lukt uitstekend. Sort Of is gewoon een heel fijne serie vol met grappige, diepgaande personages die allemaal iets stunteligs hebben waardoor je direct van ze gaat houden.

In het eerste seizoen (dat nog te zien is op NPO Plus) kreeg de moeder van de kinderen waar Sabi als nanny voor werkt een zwaar fietsongeluk. Ze lag bijna het hele seizoen in coma. In het tweede seizoen is ze weer aanspreekbaar en kondigt direct aan te willen scheiden. De drempel die Sabi voelde om bij de familie helemaal zichzelf te zijn is lager geworden. Dit alles geeft wat ruimte om zich te richten op diens liefdesleven. De droom is ‘pure, ongecompliceerde liefde zoals (de Canadese filmster, red.) Rachel McAdams zal hebben’. Dat gaat begrijpelijkerwijs niet van een leien dakje.

Sort Of

dinsdag 25 juli

NPO 3 22.35-23.20

Het tweede seizoen van Sort Of is nu te streamen op NPO Plus. Vanaf dinsdag 25 juli is seizoen twee ook wekelijks te zien op NPO 3.

serietips in je mailbox?

elke dinsdag