In de misdaadserie Redemption is de dood van een jonge vrouw in Dublin in nevelen omhuld. Aan haar moeder (en detective) de taak om de zaak te ontrafelen.

Met hoofdinspecteur Colette Cunningham in Liverpool valt niet te sollen. In de eerste scène van Redemption rekent ze moeiteloos een drugsdealer in, neemt ondertussen de telefoon op en sommeert hem al bellend om zijn verzet op te geven. Een voor-de-duvel-niet-bang type is ze, dat door haar team geliefd en bewonderd wordt. Geen vuiltje aan de lucht eigenlijk – tot dat ene telefoontje.

Het blijkt een collega-rechercheur uit Dublin te zijn, die haar dringend en het liefst in persoon wil spreken. Terwijl de dealer de pleiterik probeert te maken zegt Colette onaangedaan dat ze geen enkele intentie heeft om naar Dublin te komen (‘Ik had daar ooit een vrijgezellenfeest en ben niet van plan ooit nog eens terug te komen. Of u zegt nu wat er aan de hand is, of ik zie u wel als u de volgende keer in Liverpool bent.’)

Er blijkt een jonge vrouw dood gevonden te zijn en Colette is haar enige contactpersoon. Wederom wimpelt ze hem af; de naam Stacey Lockley zegt haar niets, ze ként helemaal geen jonge vrouwen in Ierland. Het ongenaakbare voorkomen van Colette krijgt pas een deuk als de detective haar een beschrijving van de vrouw geeft en de grote moedervlek op haar heup noemt. Stacey Lockley heet eigenlijk Kate en is Colettes dochter, met wie ze al twintig jaar geen contact heeft. De eerste aflevering van de zesdelige serie is op dit moment nog maar een paar minuten bezig.

In plaats van op vakantie naar Toscane gaat Colette naar Dublin. Daar wordt ze niet alleen geconfronteerd met het dode lichaam van haar dochter, die volgens de agenten ter plaatse zichzelf van het leven heeft beroofd, maar ook met haar nalatenschap. Stacey/Kate had namelijk twee kinderen: Liam en Cara. En kort voordat ze overleed, benoemde ze haar moeder tot hun voogd.

Redemption gaat over de pijn van een gezin, over de rauwe emoties van een moeder vol wroeging en twee verweesde kinderen. Verder intrigeert het lot van Stacey, wiens vermeende zelfdoding de nodige vragen oproept. Voor liefhebbers van Britse (en Ierse) detectives is er sowieso genoeg om je aan te laven. Het enige standaardelement dat na twee afleveringen uit lijkt te blijven is de obligate romance – al zijn er knappe detectives genoeg in Dublin.

Redemption

vrijdag 21 juli

NPO 2 22.55-23.50

Redemption is nu te streamen op NPO Plus. Vanaf vrijdag 21 juli is de serie ook wekelijks te zien op NPO 2.

serietips in je mailbox?

elke dinsdag