Een web van leugens maakte Roger Brown uit Jo Nesbø’s Headhunters tot een succesvol headhunter en kunstdief.

‘Napoleon deed het ook niet slecht,’ zegt hoofdpersoon Roger Brown (Axel Boyum) in Headhunters, een nieuwe Noorse serie naar de gelijknamige bestseller van Jo Nesbø. Brown is namelijk 1 meter 68 (al voelt hij zich ‘zeker 20 centimeter groter’) en dus vragen ze zich bij het headhunterskantoor waar hij solliciteert af of hij de baan wel aankan.

Maar wat Brown mist in lengte, compenseert hij met zijn gladde praatjes en voorkomen. Zijn pakken zijn strak, zijn haar gegeld en hij heeft een Nokia-telefoon die foto’s kan maken (het zijn de vroege jaren nul). Het duurt dan ook niet lang eer hij de baan heeft en zelfs op zoek mag gaan naar een kandidaat voor de CEO-functie van een grote oliemaatschappij – een opdracht waarmee hij een bonus van miljoenen kan krijgen. Al moet voor dat laatste wel eerst een collega uit de weg geruimd worden, en daar weet Brown wel raad mee.

Roger Brown (Axel Boyum)

Headhunters, de serie, speelt in 2002 en vertelt min of meer het ontstaansverhaal van de Roger Brown uit het populaire boek uit 2008 en de film die in 2011 uitkwam. Daarin is Brown een succesvolle headhunter die tegelijkertijd miljoenen verdient met zijn bijbaantje als kunstdief. Deze serie laat zien hoe hij beide is geworden.

Zonder al te veel te verklappen, de transformatie van ambitieuze jongen naar volwaardig oplichter gebeurt min of meer per ongeluk. Want een leugen om te krijgen wat hij wil (de baan), leidt tot een volgend leugen (om de belangrijke opdracht te krijgen), wat weer tot een nieuw leugen leidt (om indruk te maken op een vrouw). Tot hij zo diep in het door hem zelf gesponnen web aan bedrog en bloedspetters (de serie schuwt geweld niet, net als donkere humor) zit, dat hij er bijna niet meer uitkomt.

Headhunters

Headhunters is te streamen op NPO Plus.

serietips in je mailbox?

elke dinsdag