In The Capture jaagt een ambitieuze rechercheur op een oud-militair die wordt verdacht van aanranding en ontvoering. Het misdrijf is gefilmd door bewakingscamera’s, maar hoe betrouwbaar zijn die beelden?

Het is moeilijk kiezen bij welke van de twee hoofdpersonen uit de Britse dramaserie The Capture je sympathie ligt: bij rechercheur Rachel Carey (Holliday Grainger), een succesvol terreurbestrijder, ambitieus, slim, recht door zee? Of bij Shaun Emery (Callum Turner), een oud-militair die drie keer op missie ging en die zes maanden onterecht in de gevangenis heeft gezeten? Zij doet alles om de waarheid boven tafel te krijgen en weet precies de goede vragen te stellen. Hij is goudeerlijk, drinkt niet, flirt charmant en doet alles voor zijn schattige dochter. Beiden zijn overtuigd van hun eigen gelijk.

De twee komen lijnrecht tegenover elkaar te staan wanneer op camerabeelden te zien is dat militair Emery, na een feestelijke avond in de kroeg, zijn advocaat aanrandt en haar vervolgens meesleurt zijn auto in. Daarna is zij spoorloos verdwenen. Emery zweert dat iemand hem erin luist en dat hij de vrouw geen kwaad heeft gedaan. Rechercheur Carey vindt dat moeilijk te geloven, het staat immers op beeld. Bovendien: als oud-militair zou Emery best aan PTSS kunnen lijden, waardoor hij zich niets meer herinnert van de aanranding. Maar dan maakt rechercheur Carey zelf iets onverklaarbaars mee waardoor haar blik kantelt. Want er blijkt nog een derde hoofdrolspeler in het spel te zijn: de bewakingscamera’s.

Shaun Emery (Callum Turner)

Bewakingscamera’s zien alles en zorgen ervoor dat de straten veilig blijven. Maar wat als die beelden zich tegen je keren? De gemiddelde kijker kan tegenwoordig een deepfake-video niet meer van echt onderscheiden, beelden worden steeds geavanceerder gemanipuleerd. Dus waarom zou je niet kunnen knoeien met live bewakingsbeelden? Maar de rechercheurs in The Capture kunnen haast niet geloven dat dit mogelijk is. De serie komt uit 2019 en hun enorme verbazing over gemanipuleerde beelden voelt nu, pas vier jaar later, al een beetje gedateerd. Toch zijn het interessante vragen die de serie opwerpt: houden bewakingscamera’s ons veilig of vormen ze juist een gevaar? En als je niets verkeerd hebt gedaan, hoe erg is het dan dat de overheid gegevens van je verzamelt?

Daarnaast is het ook lekker om gewoon mee te puzzelen met de personages: lukt het ons als kijkers nog om echt van fake te onderscheiden? Langzaam maar zeker vallen de puzzelstukjes op hun plek en ontdekken we tegen wie de rechercheur en de oud-militair daadwerkelijk strijden.

The Capture

The Capture is te streamen op NPO Plus.

serietips in je mailbox?

elke dinsdag