In de vierdelige dramaserie Without Sin ontwikkelt zich een relatie tussen een rouwende moeder en de mogelijke moordenaar van haar dochter.

Moeder Stella (Vicky McClure) is drie jaar geleden haar dochter verloren. Die is zeer waarschijnlijk om het leven gebracht door drugsdealer Charles (Johnny Harris), die inmiddels een celstraf uitzit, maar de moord nooit bekende. Dat lijkt te veranderen wanneer hij Stella een audiobericht stuurt: hij wil met haar afspreken in de gevangenis om zíjn kant van het verhaal te vertellen, zodat ze allebei ‘doorkunnen met hun leven’. Dat is in het geval van Stella broodnodig, want haar leven is na de dood van haar dochter een grauwe aangelegenheid geworden. Een sociaal leven heeft ze niet meer, ze drinkt veel en ze heeft haar uitstekende baan opgegeven voor een bestaan als taxichauffeur. Stella hoopt eindelijk antwoorden te krijgen over de precieze toedracht van de moord op haar dochter.

Met dit soort zware thema’s zal het niemand verbazen dat Without Sin een grimmige serie is, waarbij fans van soortgelijke Britse producties als Happy Valley en The Responder hun hart kunnen ophalen. Dat Without Sin zich kan meten met die titels, is vooral te danken aan McClure (Line of Duty), die voortreffelijk is als rouwende moeder die wanhopig probeert om vrede te sluiten met het verleden. Die kans krijgt ze wanneer Charles tijdens hun eerste ontmoeting beweert dat hij de moord níet heeft gepleegd.

Perry Fitzpatrick, Vicky McClure & Andrea Lowe in Without Sin

Daarmee is Without Sin niet alleen een spannende thriller, maar óók een boeiend mysterie, waarbij Stella opnieuw op zoek moet naar de waarheid. McClure gaf in een interview met Big Issue niet voor niets aan dat ‘nieuwsgierigheid de sterkste menselijke emotie is’. ‘Stella heeft niets te verliezen. Wat ze ook ontdekt: haar dochter krijgt ze nooit terug. Ze heeft nauwelijks iets om nog voor te leven, en dan is er ineens de mogelijkheid om meer vragen beantwoord te krijgen. Die mogelijkheid moet ze dus wel aangrijpen, hoe pijnlijk dat ook is.’  

Het is niet per se prettig om al die wonden opnieuw open te halen, maar het levert in ieder geval wél uitstekend drama op.

Without Sin

Without Sin is te streamen op NPO Plus

serietips in je mailbox?

elke dinsdag