In de Zweedse miniserie Out of Touch heeft hoofdpersoon Ava een bijzondere gave die haar liefdesleven behoorlijk in de weg zit. De serie weet romcom-clichés niet te vermijden, al is de bovennatuurlijke gave wel een wat minder gebruikt trucje.

Ava (Sara Shirpey), de hoofdpersoon van de Zweedse romcom-serie Out of Touch, heeft wat je noemt een bijzondere en behoorlijk specifieke gave. De jonge relatietherapeut kan, door haar hand op de borstkas van haar cliënten te leggen (onder het mom van een ademhalingsoefening), zien hoe het liefdesleven van het stel zal verlopen. Het is een soort bovennatuurlijke kracht die ze verwierf toen ze als tienermeisje een schok van een broodrooster kreeg net op het moment dat ze in de put zat om haar eerste gebroken hart.

Waar haar gave een handige tool is in haar praktijk omdat ze op maat gemaakt advies kan geven aan haar cliënten, vormt het een enorme hinder voor Ava’s eigen liefdesleven. Want als je bij het eerste afspraakje al kunt ‘zien’ dat je nieuwe vlam je ook weer keihard gaat dumpen, is de lol van het daten er snel af. Vandaar dat Ava heel bewust vrijgezel is en iedere man die serieus toenadering zoekt, ferm van de hand wijst. Dit gaat goed (vindt ze zelf, haar beste vriendin is het daar niet mee eens) tot ze per ongeluk haar hand op de borstkas van haar knappe nieuwe collega legt en een visioen krijgt van een bruiloft waarbij hij de bruidegom is en zij de bruid.

John (Hannes Fohlin) en Ava (Sara Shirpley)

Iedereen die weleens een romcom heeft gezien, kan ongeveer inschatten hoe het verhaal verder gaat. Zij duwt hem van zich af, trekt hem weer aan, en duwt hem weer van zich af, tot de obstakels zijn overwonnen en de liefde kan zegevieren. Ontzettend origineel is Out of Touch namelijk niet – al is de bovennatuurlijke gave wel een wat minder gebruikt romcom-trucje.  

De Zweedse miniserie past wel helemaal in de recente opleving van de romcom-tv-serie. Eerder dit jaar verraste de Australische serie Colin From Accounts al met een frisse vertelling van het klassieke genre. En het zeer charmante Starstruck, dat speelt in Engeland maar wordt gemaakt door een Nieuw-Zeelandse komiek, wist onlangs de geijkte ‘gewone sterveling en een filmster worden verliefd’-insteek origineel af te sluiten in het derde seizoen.

In vergelijking met deze behoorlijk sterke series lukt het Out of Touch iets minder goed om de clichés van de romcom te vermijden en er een nieuwe draai aan te geven. Maar wie verlegen zit om wat ouderwetse romantiek, valt zich ook geen buil aan de zes kort afleveringen. Al weet je, net als Ava, van tevoren al precies hoe het afloopt.

Out of Touch

dinsdag 2 januari

NPO 3 22.30-22.55

Vanaf 2 januari is er wekelijks op dinsdag een aflevering van Out of Touch te zien op NPO 3. De serie is vanaf 28 december in zijn geheel te streamen op NPO Plus

serietips in je mailbox?

elke dinsdag