Met The Brothers Sun lijkt Netflix opnieuw een hit te pakken te hebben. De komische gangsterserie biedt een heerlijke mix van familiedrama, inventief gangstergeweld en zwarte humor.

Kersverse Oscarwinnaar Michelle Yeoh heeft het er maar druk mee: nog geen jaar geleden kreeg ze een Oscar voor haar hoofdrol in Everything Everywhere All at Once, en sindsdien dook ze onder meer op in de Agatha Christie-verfilming A Haunting in Venice, de Netflixserie The Witcher: Blood Origin en de aardige superheldenserie American Born Chinese (te zien op Disney+).

Maar de interessantste rol sinds haar Oscarvictorie speelt Yeoh in de achtdelige Netflix-misdaadserie The Brothers Sun. Yeoh is hier Eileen ‘Mama’ Sun, moeder van twee jongens die karakterologisch mijlenver uit elkaar liggen. Zoon Bruce (Sam Li) is een wat sullige taxichauffeur die zijn geld het liefst zou verdienen met improvisatietheater, terwijl zijn oudere broer Charles (Justin Chien) een hooggeplaatste gangster is binnen de Taiwanese maffia. Contact tussen de broers is er niet, want Mama Sun heeft Bruce wijsgemaakt dat zijn broer ‘met pinguïns werkt’ op Antarctica.

Die situatie verandert drastisch wanneer Charles in zijn eigen huis wordt aangevallen door drie gemaskerde sluipmoordenaars. En dat terwijl hij nét bezig is om een taart te bakken, met wat hulp van The Great British Bake Off (gelukkig blijkt een deegroller behoorlijk multifunctioneel). Charles overleeft de aanslag, maar zijn vader, misdaadbaas ‘Big Sun’, raakt zwaargewond bij de inval. Charles loopt zich daarom alvast voorzichtig warm voor een machtsovername, maar moet eerst nog even een paar weken naar Los Angeles om zijn moeder en broertje te beschermen.

Sam Song Li (Bruce Sun) en Justin Chien (Charles Sun)

Het personage van Yeoh is in die situatie vooral door wat we níet over haar weten enorm intrigerend. We leren in de eerste aflevering hooguit dat ze vroeger ook een cruciale functie vervulde in ‘het wereldje’, maar uiteindelijk naar Los Angeles moest vluchten om haar gezin te beschermen. Sindsdien probeert ze vooral zo normaal en saai mogelijk over te komen, maar saai blijkt Mama Sun bepaald niet: aan het eind van de openingsaflevering moet ze al met een boor in de weer om een lijk in haar woonkamer te laten verdwijnen. Die arme Bruce moet ondertussen in sneltreinvaart verwerken dat zijn familie nét even anders in elkaar steekt dan hij dacht, terwijl ondertussen uit alle hoeken de vijanden opduiken.

Het verslavende en hoogst vermakelijke The Brothers Sun wisselt zwart-komische gruwelijkheden, zoals de scènes met de boor en de deegroller, daarbij knap af met spannende, sterk gefilmde actie én een stevige portie familiedrama. Vooral de dynamiek tussen de twee broers – twee tegenpolen die gaandeweg onvermijdelijk steeds meer op elkaar gaan lijken – komt uitstekend uit de verf, vanwege de voortreffelijke chemie tussen openbaringen Li en Chien.

Toch is The Brothers Sun uiteindelijk vooral de serie van Yeoh, die zich opnieuw bewijst als een van de belangrijkste, veelzijdigste filmsterren van haar generatie. Yeoh maakt van Mama Sun een iconische matriarch: een gewiekste vrouw met wie bepaald niet te sollen valt, en een moeder die álles doet om haar twee bloedjes te beschermen. En de manier waarop ze hen beschermt kan in deze heerlijke serie niet inventief genoeg zijn.

serietips in je mailbox?

elke dinsdag