Wrestlers is een spannende, zevendelige documentaireserie op Netflix over de onderste regionen van het Amerikaanse show-worstelen. De serie geeft een inkijkje in deze bijzondere wereld en vertelt tegelijkertijd een onweerstaanbaar verhaal van een klein bedrijf tegenover grote investeerders.

‘Negenennegentig procent van de worstelaars kan niet functioneren in de gewone maatschappij,’ zegt Al Snow in de derde aflevering van Wrestlers. Het is een sentiment dat vaker terugkomt in de zevendelige docuserie van Netflix over de kleinste professionele show-worstelbond in Amerika, de Ohio Valley Wrestlers (OVW).

Snow, zelf ooit een ster van World Wrestling Entertainment (WWE) en tegenwoordig baas van OVW herhaalt het meerdere malen. En ook de OVW-worstelaars zelf, mensen met artiestennamen als Ca$h Flow en Hollyhood Haley J, vertellen voor de camera vrijwel allemaal dat hun passie voor het show-worstelen de enige reden is waarom ze niet aan de grond, in de gevangenis of aan de drugs zitten. Geen van allen begrijpen ze precies waarom ze zo gegrepen zijn door het worstelen, maar allemaal weten ze dat ze niet zonder kunnen.

Show-worstelen is een tak van sport die redelijk onbegrijpelijk is voor buitenstaanders. De winnaars van de wedstrijden zijn vooraf bepaald en wat zich in de ring afspeelt, is in wezen een groot toneelstuk. Alles is geschreven en uitgetekend: wie de held van het verhaal is (de ‘babyface’) en wie de vijand (de ‘heel’). En zelfs welke technieken ze zullen gebruiken om hun tegenstander met een doffe klap op de mat te werken. En toch is het in Amerika een vreselijk populaire sport, waar het publiek, zoals ook te zien is in de prachtig vertraagde beelden van uitzinnige OVW-fans in de docuserie, volledig in opgaat. ‘De fans weten precies hoe het werkt’, vertelt journalist David Shoemaker in de eerste aflevering. ‘Het doel is niet om het eruit te laten zien als een echte wedstrijd. Het doel is om te vermaken. Om je iets te laten voelen.’

Al Snow

Dat zijn dingen die ook over de docuserie gezegd kunnen worden, met Wrestlers weet regisseur Greg Whiteley (Cheer) beide meer dan te leveren. Want niet alleen zijn de mensen die hij volgt mateloos intrigerend. OVW is ook de enige overgebleven lokale professionele show-worstelbond in Amerika. Snow (lees: de held) moest om faillissement te voorkomen een groot gedeelte van het bedrijf verkopen aan investeerders (lees: de vijand). Dat die plots winst verwachten, geeft de serie een geweldig spannende verhaallijn die niet zou misstaan in de ring.

Maar het bijzonderste is dat de serie heel goed inzichtelijk weet te maken wat mensen zo aantrekt in die vreemde sport die eigenlijk theater is. Want wanneer OVW in de slotaflevering de grootste show ooit moet opvoeren om te kunnen overleven, is het onmogelijk om op de bank geen spanning te voelen en om niet te juichen wanneer de vooraf afgesproken winnaar daadwerkelijk wint.

Wrestlers

Wrestlers is nu te zien op Netflix.

serietips in je mailbox?

elke dinsdag