De ambitieuze Netflixserie 3 Body Problem is een bewerking van een Chinees sciencefictionboek, waarin een groot wetenschappelijk mysterie een bedreiging voor de mensheid vormt. Een spannend uitgangspunt, dat je direct in de eerste afleveringen trekt. Toch valt het geheel wat tegen.

‘Nóg een countdown,’ verzucht rechercheur Da Shi (Benedict Wong) in de eerste aflevering van Netflixserie 3 Body Problem. Met een zaklamp verkent hij de woonkamer van een vrijstaand huis in Londen waar de eigenaar – een wereldberoemde wetenschapper, favoriet zelfs om de Nobelprijs te winnen – met zijn eigen bloed honderden cijfers op de witte muur heeft geschreven. Er staan rijen aan wegtikkende dagen, uren en seconden – hoe dichterbij de nul, hoe onleesbaarder het handschrift wordt. ‘I still see it,’ staat er aan het einde. De man die het schreef ligt op de vloer. Doodgebloed nadat hij zijn eigen ogen had uitgestoken. ‘Geen geschiedenis van zelfmoordpogingen? Mentale problemen?,’ vraagt Shi zijn collega. ‘Niks,’ zegt deze. ‘Net als alle anderen.’

Het uitgangspunt van 3 Body Problem, de nieuwe serie van David Benioff en D.B. Weiss (Game of Thrones) en Alexander Woo (True Blood), is intrigerend: alle deeltjesversnellers op de wereld spugen plots volledig onlogische data uit, alle wetenschapsresultaten van de laatste zestig jaar blijken in één klap onbruikbaar te zijn. Tegelijkertijd beroven veel wetenschappers zichzelf in korte tijd van het leven. Iets dat allemaal verband lijkt te hebben met iets wat Ye Wenjie (Zine Tseng), een jonge vrouw tijdens de Culturele Revolutie van Mao in het China van de jaren zestig, gedaan heeft. En dan is er ook nog een mysterieuze, steenrijke man, gespeeld door Game of Thrones-acteur Jonathan Pryce.

Eiza González als Auggie Salazar, Jess Hong als Jin Cheng, Saamer Usmani als Raj Varma, Jovan Adepo als Saul Durand, en Alex Sharp als Will Downing

3 Body Problem is een bewerking van het Chinese sciencefictionboek van Cixin Liu, dat vooral speelt in China met Chinese personages. Om de serie voor het grote Netflix-publiek aantrekkelijk te maken, hebben Benioff, Weiss en Woo een vijftal jonge inwoners van Londen aan het verhaal van Liu toegevoegd: natuurkundige Jin (Jess Hong), research assistent Saul (Jovan Adepo), leraar Will (Alex Sharp), nanotech-pionier Auggie (Eiza González) en Jack (John Bradley), die zijn wetenschappelijke achtergrond heeft gebruikt om een nieuwe smaak chips te ontwikkelen (en er vooral is voor de komische noot). De vrienden raken betrokken bij het mysterie wanneer hun geliefde voormalige professor op Oxford zichzelf in het diepe gat van haar deeltjesversneller gooit.

Het was slim van de makers om de vijf personages toe te voegen aan het verhaal, want de eerste afleveringen trekken je moeiteloos in deze wereld, wanneer de sterren wereldwijd beginnen te knipperen, alsof ze een aan- en uitknop hebben. Toch valt het eerste seizoen uiteindelijk tegen. Zo is de onthulling van de ‘grote vijand’ niet zo schokkend als hij had moeten zijn. En de meest spectaculaire scènes benaderen, ondanks de wetenschappelijke hoogstandjes op de achtergrond, nooit het ontzagwekkende van de beroemde slagveldscènes uit Game of Thrones. Maar het grootste probleem is dat de personages, overigens prima gespeeld, oppervlakkig blijven. Hierdoor voel je als kijker uiteindelijk weinig wanneer zij, samen met de gehele mensheid, met uitroeiing worden bedreigd.

3 Body Problem

3 Body Problem is vanaf donderdag 21 maart te zien op Netflix.

serietips in je mailbox?

elke dinsdag