De Netflixserie Ronja de Roversdochter is op veel punten trouw gebleven aan Astrid Lindgrens tijdloze verhaal. Wel heeft deze Ronja een andere uitstraling dan het vurige boekpersonage.

Hele generaties groeiden op met Astrid Lindgrens verhaal van Ronja de roversdochter. Van het boek, dat in 1981 verscheen, zijn wereldwijd meer dan elf miljoen exemplaren verkocht. Ook de film uit 1984, met een scenario van Lindgren zelf, is in vele videorecorders grijsgedraaid. Het verhaal van het dappere meisje in de woeste Zweedse natuur inspireerde vele ouders om hun dochter ook Ronja te noemen. Tel daar de populariteit van epische fantasyseries bij op en een Netflixversie kon eigenlijk niet uitblijven. Aanvankelijk werd de serie gemaakt door de Scandinavische streamingdienst Viaplay, maar toen die in financiële problemen terechtkwam nam Netflix de productie over.

Het boek van nog geen 200 pagina’s werd door schrijver Hans Rosenfeldt, die ook verantwoordelijk was voor onder meer The Bridge en boekenreeks De Bergmankronieken, bewerkt tot maar liefst twaalf afleveringen van 45 minuten. De eerste zes afleveringen zijn nu verschenen en ze eindigen aan het eind van een koude winter in de roversburcht. Op de rest van Ronja’s avonturen zullen we moeten wachten tot later dit jaar.

Kerstin Linden als Ronja en Christopher Wagelin als Mattis

Twee zussen

Het verhaal van de roversdochter begint, vrij letterlijk, aan het begin, als Ronja geboren wordt tijdens een nacht vol heftig onweer, terwijl de vogelheksen rondscheren. Een blikseminslag klieft de roversburcht doormidden. Het meisje groeit op tussen de grommende en bebaarde rovers en trekt er zodra het kan op uit in het majestueuze bos, dat bevolkt wordt door allerlei dieren en mystieke wezens, zoals aardmannen, moenen en de gevaarlijke vogelheksen. Als kind heeft ze geen idee van de criminele activiteiten van haar vader, de beruchte roverhoofdman Mattis. Ze weet alleen dat ze een hekel moet hebben aan zijn grote rivaal Borka, die met zijn bende het deel van de roversburcht heeft betrokken dat aan de overkant van de Hellepoel ligt. Maar dan ontmoet ze tijdens een van haar zwerftochten Borka’s zoon Birk, die precies even oud is als zij. Ondanks alles worden de twee dikke vrienden, terwijl hun vaders onfortuinlijke reizigers in het bos overvallen en elkaar naar het leven staan.

Astrid Lindgren schreef haar boek eigenlijk al bijna als een Netflixserie, vol spannende actiescènes met de twee kinderen in de hoofdrol. Om de twaalf afleveringen vol te krijgen heeft schrijver Rosefeldt een tweede verhaallijn toegevoegd, over de inwoners van het nabijgelegen dorp en hun strijd tegen de rovers in het bos. Twee dappere zussen hebben van de dorpsoudste de opdracht gekregen om de roversbendes uit het bos te verjagen en ze vatten het plan op om Ronja hierbij als wisselgeld te gebruiken. Deze zussen zijn de sterke en verstandige personages in de serie, net als de vrouwen in de roversburcht van Mattis, waar Ronja’s moeder, Lovis, de broek aanheeft. Toch kan ook zij niet voorkomen dat haar man onschuldige slachtoffers maakt, terwijl hij verteerd wordt door wrok tegen zijn rivaal Borka en uiteindelijk zelfs vervreemd raakt van zijn eigen dochter.

Kerstin Linden als Ronja en Jack Bergenholtz Henriksson als Birk

Blozende wangen

Wie bekend is met het boek en de eerste film zal zien dat de serie op veel punten trouw is aan het oorspronkelijke verhaal. Natuurlijk zijn er tegenwoordig spectaculaire special effects beschikbaar om het bos vol gevaren in beeld te brengen. De titelheldin zelf wordt gespeeld door de inmiddels zestienjarige Zweedse Kerstin Linden. Ze houdt zich moeiteloos staande als stoere meid tussen de woeste rovers, maar met haar blozende wangen en zachte krullen heeft ze een engelachtige uitstraling die niet helemaal bij het vurige boekpersonage past. Ook is er minder aandacht voor Ronja’s dagenlange zwerftochten door het bos en haar liefde voor de natuur, maar wie weet komt dat meer aan bod als het in de tweede helft van de reeks zomer wordt. Toch heeft Ronja de roversdochter het in zich om weer een heel nieuw publiek aan het verhaal van Astrid Lindgren te binden.

Nu maar afwachten of zich ook een nieuwe geboortegolf met Ronja’s zal aandienen.

Ronja de Roversdochter

De eerste zes afleveringen van Ronja de Roversdochter zijn nu te zien op Netflix. De laatste zes afleveringen volgen later dit jaar.

serietips in je mailbox?

elke dinsdag