Hoofdrolspeler Nawell Madani moest haar Netflix-serie Jusqu’ici tout va bien zelf maken, anders deed niemand het.

‘Ze zijn zeker nog niet klaar voor een Arabische presentator,’ zegt Fara (Nawell Madani) boos tegen haar chef wanneer ze wordt gepasseerd voor een functie als nieuwslezer van het ochtendnieuws. Haar droombaan is, net als al die eerdere keren dat ze solliciteerde, naar een blonde vrouw gegaan – iemand die net een paar weken bij het televisiestation werkt.

De frustratie van Fara in de eerste aflevering van de Franse Netflix-serie Jusqu’ici tout va bien (ook bekend onder de Engelse titel Thicker than Water) zal hoofdrolspeler Madani bekend voorkomen. De van oorsprong Belgische comédienne bedacht en schreef deze vlotte Franse misdaadserie met vier (niet blonde) vrouwen in de hoofdrol zelf. Ze moest wel, vertelde ze in Lille waar de productie in maart op het festival Series Mania in première ging. Want als zij het niet deed, zou een serie als deze, waarin bijna de volledige cast bestaat uit acteurs uit een minderheidsgroep, in haar thuisland Frankrijk nooit worden gemaakt.

Dat de serie Jusqu’ici tout va bien heet, komt gedeeltelijk dankzij de Franse filmklassieker La Haine uit 1995. Het zinnetje komt prominent voor in die film, die Madani (1983) noemt als een van de redenen waarom ze zelf ook het vak in wilde. Al is de titel ook geïnspireerd op de aanmoediging die haar echtgenoot haar gaf, wanneer de vele petten die ze tijdens het maken van de show droeg haar even overweldigden.

In de serie krijgt Fara de baan toch, al is het enkel omdat ze tijdens een live stand-upje de keiharde waarheid deelt over het nepnieuwsbeleid van haar werkgever: haar bazen willen dat Fara net doet alsof er hevige rellen zijn geweest in een van de buitenwijken van Parijs door haar voor een al veel eerder uitgebrande auto op een verder leeg, braakliggend veldje neer te zetten. Fara weigert dat, terwijl ze op live tv te zien is.

Haar uitbarsting gaat viral, waarop de in verlegenheid gebrachte netwerkbazen zich gedwongen zien om Fara alsnog prominent voor de camera te plaatsen. Maar dan, net als alles goed lijkt te zijn gekomen, staat de politie op de stoep. Fara’s broertje blijkt haar onbedoeld in zijn criminele zaakjes te hebben betrokken. Waarop Fara samen met haar zussen en nichtje de drastische beslissing neemt om hem te beschermen. Hiermee halen ze dan weer de woede van een drugscrimineel (gespeeld door Madani’s echtgenoot Djebril Zonga) op de hals, zodat Fara’s baan én haar veiligheid op het spel komen te staan.

Jusqu’ici tout va bien stond binnen 48 uur na uitkomen, bovenaan de Franse Netflix top 10. Tot zover alles goed, dus.

Jusqu'ici tout va bien

Jusqu'ici tout va bien is te streamen op Netflix.

serietips in je mailbox?

elke dinsdag