Het zesde en laatste seizoen van The Crown gaat voor een belangrijk deel over Lady Diana en een beetje over haar ex-schoonmoeder.

Het was een ‘vreemd seizoen’ om op te nemen, aldus de crew en cast van The Crown in een interview met het Amerikaanse tijdschrift Entertainment Weekly over het laatste seizoen van de Netflix-hitserie. Iets dat uiteraard kwam door het feit dat de tien afleveringen, waarvan de eerste vier deze week op de streamer zijn verschenen, grotendeels draaien om de tragische dood van prinses Diana in 1997. Een gebeurtenis die bij veel mensen, waaronder een aanzienlijk deel van de cast- en crewleden, in het geheugen gegrift is – in tegenstelling tot eerdere historische momenten die de serie in vroegere seizoenen dramatiseerde.

Dat het zesde seizoen de dood van Diana behandelt, een moment waarover zesentwintig jaar later nog steeds dagelijks geruchten de wereld in worden geholpen, zorgde ook voor extra oplettendheid bij de Britse tabloids. Zo wist een van de kranten, ondanks dat Netflix de nieuwe afleveringen zo goed beschermde dat ze niet eens met recensenten werden gedeeld, hand te krijgen op een aantal scènes waarin Charles (Dominic West) en Elizabeth (Imelda Staunton) converseren met de dan al overleden, imaginaire, Diana (Elizabeth Debicki). Een nieuwtje dat de andere kranten weer deed uitschreeuwen dat de serie respectloos omgaat met Diana’s nagedachtenis. (‘Onzin,’ zei schrijver Peter Morgan hierover tegen vakblad Variety. ‘Diana was uniek dus zocht ik een unieke manier om haar neer te zetten.’)

Elizabeth Debicki als Diana in The Crown

En toen kwam daar in 2022, terwijl het filmen in volle gang was, de dood van de echte koningin Elizabeth II bij. De vrouw die Morgan zo inspireerde dat hij een paar jaar na het schrijven van The Queen (een film met Helen Mirren in de hoofdrol waarin Morgan ook al keek naar de veel bekritiseerde reactie van Elizabeth op de dood van haar schoondochter), aanklopte bij Netflix met een idee voor een meerdere seizoenen tellende serie over haar leven. Beginnend bij het moment dat de jonge Elizabeth plots koningin werd. Hij verkocht het idee met een pitch die, zo vertelde hij Variety, neerkwam op: ‘Ze wordt de koningin en weet je wat er gebeurt? Haar eerste prime minister is Winston Churchill. Fuck!’

Dat het laatste seizoen stopt in 2005, bij het huwelijk van Charles en zijn oude liefde Camilla, en niet doorgaat tot het overlijden van Elizabeth in 2022, komt omdat Morgan het ‘historisch’ wilde houden in plaats van ‘journalistiek’. Al heeft het overlijden van de koningin hem wel gedwongen het einde aan te passen zodat de laatste aflevering ‘handelt over de dood van het personage, ook al is ze nog niet dood’. Dat dit waarschijnlijk minder vreemd uitpakt dan het op papier klinkt, zien we binnenkort in het tweede deel van het slotseizoen op Netflix.

The Crown

De eerste vier afleveringen van seizoen 6 van The Crown zijn nu te zien op Netflix. De overige zes volgen 14 december.

serietips in je mailbox?

elke dinsdag