Op 17 juni 1972 worden enkele mannen op heterdaad betrapt als ze afluisterapparatuur in het hoofdkantoor van de Democratische Partij in Washington willen plaatsen. Hun arrestatie leidt tot het Watergateschandaal, onderwerp van deze nieuwe HBO-dramaserie.

White House Plumbers begint zoals een verhaal over het Watergate-schandaal meestal begint. Met de ramen van het verduisterde kantoor van de Democratische Partij in het Watergate-gebouw in Washington, gezien vanaf de straat. Maar in plaats van dat de duisternis wordt doorbroken door de dansende lichten van de zaklampen van de inbrekers die, in opdracht van de Republikeinen, het kantoor van afluisterapparatuur wilden voorzien, eindigt de scène voor een gesloten deur. De Cubaanse slotenkunstenaar die was ingehuurd het slot van het kantoor te forceren, blijkt het juiste gereedschap niet bij zich te hebben. ‘Er waren vier Watergate-inbraakpogingen,’ lezen de witte letters die vervolgens op het scherm verschijnen. ‘Dit was poging nummer twee.’

Dat er in 1972 is ingebroken in het Watergate, waarbij afluisterapparatuur is gevonden, en dat dit schandaal uiteindelijk zou leiden tot het aftreden van president Nixon is bekend. Maar dat de mannen die hiervoor waren ingehuurd daar vier pogingen voor nodig hadden – om uiteindelijk alsnog gearresteerd te worden – weten niet veel mensen. Zelfs de regisseur van White House Plumbers, David Mandel, die eerder showrunner was van de laatste drie seizoenen van Veep en zijn carrière ooit begon in het schrijversteam van Seinfeld, had geen idee. En dat terwijl hij alles over Watergate had gelezen en gezien. Het onwaarschijnlijke feit werd het hart van deze miniserie. Een serie die Mandel omschrijft als een ‘grappige tragedie’.

White House Plumbers vertelt het verhaal van G. Gordon Liddy en E. Howard Hunt, een voormalig FBI-agent en een oud-CIA-agent die samen het ‘meesterbrein’ achter de Watergate-operatie vormden, vol overgave gespeeld door Justin Theroux en Woody Harrelson. Dat de term meesterbrein tussen aanhalingstekens staat, komt niet alleen omdat het plan om de Democraten af te luisteren, spectaculair faalde maar ook omdat veel van de stappen die ze in aanloop naar die mislukte inbraak in juni 1972 zetten, vaak zo absurd of klungelig waren, dat het bijna ongeloofwaardig lijkt. Zeker wanneer ze in vijf afleveringen uiteengezet worden. Van de absurde pruiken die de twee mannen droegen tijdens een eerdere (wel succesvolle) inbraak in het kantoor van de psycholoog van Daniel Ellsberg (de man die de Pentagon Papers lekte), een mysterieuze en tragische vliegtuigcrash met een van de betrokkenen, tot de adoratie van Liddy voor Adolf Hitler.

Maar wie de feiten tijdens het kijken opzoekt, zal ontdekken dat het team van het zeer vermakelijke White House Plumbers eigenlijk niets hoefde te verzinnen. De waarheid is nou eenmaal vaak vreemder dan fictie.

White House Plumbers

White House Plumbers is te streamen op HBO Max.

serietips in je mailbox?

elke dinsdag