De veelbesproken HBO-serie The Idol gaat over een popster die valt voor de charmes van een mysterieuze clubeigenaar. Tijdens de persconferentie op het filmfestival van Cannes, waar de serie in première ging, vertelden hoofdrolspelers The Weeknd en Lily Rose-Depp en showrunner Sam Levinson (Euphoria) over de totstandkoming van de serie.

Slechts één serie draaide dit jaar op het festival van Cannes: HBO's The Idol, over een popster (Lily-Rose Depp) die valt voor de charmes van een mysterieuze clubeigenaar met een rattenstaartje. Die clubeigenaar wordt gespeeld door megaster Abel 'The Weeknd' Tesfaye, tevens bedenker van de serie (samen met Sam Levinson, vooral bekend van tienerhitserie Euphoria).

Al maandenlang is er een hoop te doen rondom The Idol: de regisseur die de zes aflevering aanvankelijk zou regisseren, Amy Seimetz, stapte voortijdig op, waarna Levinson zelf op de regiestoel kroop. En Rolling Stone schreef een geruchtmakend artikel over allerlei vermeende misstanden op de set, met de veelzeggende kop 'How HBO’s Next ‘Euphoria’ Became Twisted Torture Porn’. En dan hebben we het nog niet eens over de inhoud gehad, want alleen al in de eerste aflevering − de pers kreeg er twee te zien − wordt de kijker geconfronteerd met wraakporno, een masturberende Lily-Rose Depp en een hele hoop giftige mannelijkheid.

Of The Idol geslaagd is – of juist torture porn – valt na twee afleveringen nog niet te zeggen. Blijft popster Joselyn bijvoorbeeld vooral een speelbal van de duivelse krachten om haar heen, of maakt ze daadwerkelijk een ontwikkeling door? Wat we wel al kunnen concluderen: de serie ziet er waanzinnig uit (geschoten op film, vaak met meerdere camera's tegelijk), het schetst een fascinerend beeld van de Amerikaanse muziekindustrie en Depp is fantastisch in de titelrol.

Tijdens de persconferentie in Cannes gingen Depp, Levinson en The Weeknd uitgebreid in op de beschuldigingen in het Rolling Stone-artikel, de verbeelding van vrouwelijke seksualiteit en waarom het leven van een popster vaak eenzaam is.

The Idol

De zesdelige serie The Idol is vanaf 5 juni te zien op HBO MAX

Meer over de serie