Het tweede seizoen van Somebody Somewhere, over veertiger Sam die terugkeert naar haar geboorteplaats in Kansas, weet veel los te maken. De serie gaat over dingen die zo alledaags zijn dat ze universeel worden.

Flyover country wordt het genoemd, het stuk land in het midden van Amerika. Daar waar de minder dichtbevolkte staten liggen, die veel mensen alleen zien vanuit een vliegtuig als ze van de ene naar de andere kust vliegen. Centraal in flyover country ligt Kansas, en in Kansas ligt het stadje Manhattan - dat ook een Central Park heeft, maar geen skyscrapers.  

In dit stadje speelt Somebody Somewhere, een vreselijk grappige, vaak behoorlijk grove en tegelijkertijd ontzettend hartverwarmende HBO-serie met komiek en zangeres Bridget Everett in de hoofdrol. Everett, die zelf uit Manhattan komt en op wier leven de serie losjes is gebaseerd, speelt Sam, een vrouw van in de veertig, die is teruggekeerd naar Kansas om voor haar stervende zus te zorgen en na haar dood geen flauw benul heeft wat ze met zichzelf en het leven aan moet. Tot ze Joel (Jeff Hiller) tegenkomt, die ze nog kent van haar schooltijd en met wie Sam vrijwel direct een van de leukste vriendschappen uit de televisiegeschiedenis sluit (probeer maar eens niet te grijnzen als deze twee samen zijn). Dankzij deze nieuwe menselijke connectie met Joel krijgt Sams leven langzaam weer wat vorm. Ze gaat weer zingen. En ze herstelt beetje bij beetje de band met haar familie.   

Heel veel meer gebeurt er eigenlijk niet.   

Jeff Hiller (Joel) en Bridget Everett (Sam) in Somebody Somewhere

Want Somebody Somewhere is een serie over kleine dingen. Over familierelaties. Omgaan met verlies. Ouders die ziek worden en hulp nodig hebben. En over vriendschap sluiten wanneer je de veertig al gepasseerd bent. In de eerste aflevering van het nieuwe, tweede seizoen ruimt hoofdpersoon Sam (Bridget Everett) de boerderij van haar vader leeg (acteur Mike Hagerty is vorig jaar overleden, maar in de serie is zijn personage op vakantie. Ook probeert ze samen met Joel haar tienduizend dagelijkse stappen te halen en eet ze bij zus Tricia (Mary Catherine Garrison), die het moeilijk heeft omdat haar dochter net is gaan studeren. 

Een redelijk alledaagse dag wellicht, en toch weet deze serie in afleveringen van een half uur heel veel los te maken. Want het is onmogelijk om niet mee te grinniken wanneer Sam en Joel elkaar aan het lachen maken (dit seizoen laat trouwens ook zien hoe onweerstaanbaar leuk Sam en Tricia samen kunnen zijn), of om mee te leven wanneer Sam (sterk gespeeld door komiek Everett) het zwaar heeft terwijl ze de spullen van haar vader uitzoekt. 

Somebody Somewhere is een parel van een serie over niks, en daarom over alles. Over dingen die zo alledaags zijn en bij het leven horen, dat ze universeel worden. Of je nou in flyover country of in Nederland woont.

Somebody Somewhere

Somebody Somewhere is te streamen op HBO Max.

serietips in je mailbox?

elke dinsdag