In seizoen twee van de Britse politieserie The Tower volgen we rechercheur Sarah Collins die een cold case krijgt toegewezen en tevens betrokken raakt bij een zaak over huiselijk geweld. De lat ligt wederom hoog in dit seizoen, met uiterst boeiende zaken en sterk spel van alle acteurs.

Eigenlijk doet de Britse politieserie The Tower niets nieuws. Er is een intelligente, uiterst gedreven vrouwelijke politierechercheur die een moordzaak onderzoekt, waarbij ze niet alleen tegenwerking van de verdachten ondervindt, maar ook van haar mannelijke superieuren. Ze heeft een serieuze, veelal zwijgende collega, die niet te beroerd is om z’n partner tegen te spreken maar toch ook altijd aan haar kant staat. En er is een jonge, ambitieuze, ietwat roekeloze agent die door haar onervarenheid regelmatig in de problemen komt.

Het zijn stuk voor stuk bekende ingrediënten, alleen worden ze in The Tower optimaal gebruikt. Ook in dit spannende en uiteindelijk zeer bevredigende tweede seizoen, dat op subtiele wijze geweld tegen vrouwen aan de kaak stelt, zoals de serie eerder keek naar racisme en seksisme.

In het eerste seizoen onderzochten rechercheur Sarah Collins, uitmuntend gespeeld door Gemma Whelan (Game of Thrones), en haar partner Steve Bradshaw (Jimmy Akingbola) de dood van een ervaren politieagent en een tienermeisje in Londen. Bij die zaak was ook de jonge politieagent Lizzy Adama (Tahirah Sharif) betrokken.

Tahirah Sharif in The Tower

Politieagenten die collega’s onderzoeken maken daarmee nooit vrienden, dat weten we uit talloze andere politieseries. Ook Collins begint in dit tweede, wederom vier afleveringen tellende seizoen, direct met een achterstand wanneer ze haar overstap van interne zaken naar moordzaken maakt. Daar krijgt ze in eerste instantie een al jaren oude zaak toegewezen, van een tienermeisje dat op de dag van Prinses Diana’s uitvaart in 1997 spoorloos verdween. Een cold case die al vijfentwintig jaar vastzit, tót Collins het onderzoek overneemt (uiteraard). Tegelijkertijd maakt de rechercheur zichzelf ook onmisbaar bij een nieuwe zaak, waarbij toevallig ook de net van verlof teruggekeerde Adama betrokken is. De twee vrouwen die eerder tegenover elkaar stonden, zullen dus dit keer moeten samenwerken.

Beide seizoenen van The Tower zijn gebaseerd op de gelijknamige boeken van Kate London. Dat vrijwel alle personages uit het eerste boek en seizoen werden meegenomen naar het tweede had geforceerd over kunnen komen – hoofdpersoon Collins gaat immers naar een nieuwe werkomgeving - maar pakt wonderwel goed uit. Juist die eerdere connectie, zeker tussen de twee vrouwen, maar ook tussen Adama’s baas Kieran Shaw (Emmett J. Scanlan) en Collins’ partner Bradshaw, geeft het geheel nét wat meer intensiteit. Het is dan ook uitkijken naar het derde seizoen dat nu in de maak is, en de terugkeer van al deze personages.

The Tower: Death Message

Het tweede seizoen van The Tower, met de volledige titel The Tower: Death Message, is te zien op HBO Max. Daar is ook het eerste seizoen te bekijken.