Na vier seizoenen komt er een einde aan Bill Haders fenomenale HBO-serie Barry. De serie stopt op het hoogtepunt.

Toen HBO in 2018 een serie aankondigde over een depressieve huurmoordenaar die ineens een nieuwe roeping vindt als acteur, klonk dat veelbelovend. Het absurde uitgangspunt leek ideaal voor een HBO-comedy, bedenker en hoofdrolspeler Bill Hader had al bewezen uitstekend uit de verf te komen als komisch acteur, en de rest van de cast bestond uit ervaren veteranen (Henry Winkler en Stephen Root) en veelbelovende talenten (Sarah Goldberg en Anthony Carrigan). De serie werd in het eerste seizoen direct een daverende hit: critici waren lovend, en Barry sleepte meerdere Emmy Awards in de wacht (onder meer voor Hader en Winkler).

Maar naarmate de serie vorderde, bleek Hader veel dieper te willen gaan dan in comedyseries meestal het geval is. Gaandeweg werd de toon steeds grimmiger, bleken de acties van Barry steeds dubieuzer, en de personages in Barry’s omgeving werden steeds vaker slachtoffer van zijn destructieve gedrag. Acteercoach Gene (Winkler) verloor zijn geliefde, liefdespartner Sally (Goldberg) zag haar veelbelovende acteercarrière in rook opgaan, mentor Fuches (Root) bleef tevergeefs toenadering zoeken, en de Tsjetsjeense gangster ‘NoHo Hank’ (Carrigan) bleef Barry – tegen beter weten in – beschouwen als een vriend.

Bill Hader als Barry Berkman

Barry werd daarmee vooral een studie naar de vraag of mensen ooit écht kunnen veranderen, of dat ze altijd blijven terugvallen in rolpatronen die slecht zijn voor henzelf en voor hun omgeving. Toch leek de vicieuze cirkel aan het eind van het derde seizoen eindelijk te worden doorbroken, toen Barry door toedoen van Gene op heterdaad betrapt werd bij een poging tot moord. Bij de start van het vierde en laatste seizoen, zit Barry – samen met de eerder ingerekende Fuches – in de gevangenis, waar hij zint op wraak en tegelijkertijd blijft hunkeren naar liefde en erkenning. Voor de andere personages lijkt Barry’s arrestatie juist een bevrijding: Gene is na zijn heldhaftige actie weer helemaal in trek in Hollywood, Hank denkt samen met zijn partner na over een legaal bedrijfsmodel, en Sally krijgt een kans op rehabilitatie als acteercoach.

Als Barry ons echter iets leert, is het wel dat deze personages uiteindelijk altijd terugvallen in oude, slechte gewoonten. Maar waar de personages voortdurend in cirkeltjes blijven bewegen, blijft Hader met zijn creatieve team juist voortdurend verrassen: in Barry kan de toon binnen één scène omslaan van vlijmscherpe comedy in pure horror. Hader – die alle acht afleveringen van het laatste seizoen regisseerde – toont zich naast een briljant acteur ook een virtuoos filmmaker, die vooral in visueel opzicht een geheel eigen koers vaart. 

Toch voelde het voor Hader logisch om na vier seizoenen te stoppen met Barry, omdat hij wilde dat de serie zou stoppen op het hoogtepunt. We kunnen hem geruststellen: dat is in alle opzichten gelukt.

Barry

Barry is te streamen op HBO Max.

serietips in je mailbox?

elke dinsdag