Starstruck, te zien op HBO Max, is een onvervalste Britse romcom zoals ze rond de eeuwwisseling werden gemaakt. Dat de serie werkt, komt vooral door Rose Matafeo, de Nieuw-Zeelandse stand-up comedian die de serie creëerde en de hoofdrol speelt.

Jonge vrouw ontmoet knappe man op een nieuwjaarsfeestje in Londen, brengt de nacht met hem door en ontdekt de volgende ochtend tot haar oprechte schok dat hij een wereldberoemde filmster is. En hij vindt haar ook leuk. 

Starstruck is een onvervalste romcom, zoals ze rond de eeuwwisseling werden gemaakt. In de basis is het een moderne vertelling van de Hugh Grant en Julia Roberts-klassieker Notting Hill, met een snufje Bridget Jones en Love Actually erdoorheen gemixt. Inclusief de vriendengroep vol aparte types, de romantisch ogende straten van Londen en veel kleurrijke, gebreide truien.

En dat is best wel eens lekker. Want tussen alle prestigieuze dramaseries en gruwelijke moordmysteries op onze streamers, is het prettig om ook af en toe een serie te hebben waarvan je weet dat-ie je achterlaat met een warm gevoel en – soms – met een beetje een gebroken hart. Precies zoals de betere romcoms dat doen.

Starstruck werd gecreëerd door de Nieuw-Zeelandse comedian Rose Matafeo die Jessie, de ‘jonge vrouw’, speelt. En Matafeo is de voornaamste reden waarom deze serie zo goed werkt. Haar Jessie, een uitgesproken, grappige en tegelijkertijd zoekende jonge vrouw, is het soort personage waar je als kijker direct om geeft. Als zij verliefd wordt, word je dat thuis op de bank ook. Daarnaast heeft Matafeo een geloofwaardige chemie met eigenlijk al haar tegenspelers, waaronder ‘knappe man’ Nikesh Patel, die filmster Tom speelt.

Rose Matafeo en Nikesh Patel in Starstruck

Naast de romantiek spelen ook Jessies vriendschappen, zoals die met huisgenoot Kate (Emma Sidi), een prominente rol. Zeker in het nieuwe, derde seizoen. Dit komt wellicht omdat Matafeo zich bij het maken van deze serie heeft omringd met haar eigen vrienden. Actrice Sidi was ook in het echte leven ooit Matafeo’s huisgenoot. Sidi’s daadwerkelijke partner, acteur Al Roberts, speelt in de serie Sidi’s vriend. En mede-Nieuw Zeelanders Nic Sampson en Alice Snedden, die in de show tot Jessie’s vriendengroep behoren, schrijven samen met Matafeo de afleveringen. Het zorgt er bijna voor dat de vriendschappen van Starstruck belangrijker voelen dan het liefdesverhaal.

Bijna. Want Jessie en Tom, en hun klassieke ‘will they, won’t they?’-relatie is toch de voornaamste reden waarom het bijna onmogelijk is om deze serie uit te zetten. En met behapbare afleveringen van zo’n 21 minuten per stuk, en seizoenen met 6 afleveringen, vlieg je zonder er erg in te hebben in een paar avonden door alle seizoenen heen.

Starstruck

Alle drie seizoenen van Starstruck zijn te streamen op HBO Max.

serietips in je mailbox?

elke dinsdag