Hét filmevenement van 2023 is de release van twee grote zomerfilms op hetzelfde moment: Greta Gerwigs Barbie en Christopher Nolans Oppenheimer.

Het internet is al maanden in de ban van wat Barbenheimer is gaan heten. De memes begonnen toen duidelijk werd dat twee van de grote zomerfilms dit jaar – Greta Gerwigs Barbie en Christopher Nolans Oppenheimer – in Amerika op dezelfde dag (vrijdag 21 juli) zouden worden uitgebracht. In Nederland worden ze overigens al iets eerder uitgebracht (Barbie op woensdag 19 juli, Oppenheimer een dag later), maar daar had het internet uiteraard geen boodschap aan.

De grap van Barbenheimer is dat de twee films onderling niet meer van elkaar zouden kunnen verschillen. Barbie is een in roze gedrenkte genderkomedie over de iconische, blonde en langbenige meidenpop van Mattel; Oppenheimer een sombere, serieuze karakterstudie over J. Robert Oppenheimer, de ‘vader van de atoombom’.

Online verschenen zelfgemaakte trailers voor Barbenheimer, er kwamen polls voor welke films je bij deze double-bill als eerste moest bekijken, en influencers gingen de straat op om aan mensen te vragen naar welke van deze twee films ze meer uitkeken. Kortom: de hypemachine draaide op volle toeren voor twee films die eigenlijk niets met elkaar te maken hebben.

Hoewel... niet helemaal niets. Om te beginnen die datum. Waarom worden twee van de grootste releases deze zomer op dezelfde dag uitgebracht? Dan worden ze toch elkaars concurrenten? Dat is zeer waarschijnlijk ook de bedoeling van Warner Bros., de studio achter Barbie, én de studio achter alle recente films van Christopher Nolan, van de Batman-trilogie tot en met Tenet.

Nolan en Warner Bros. kregen ruzie toen de studio tijdens corona Tenet volgens Nolan veel te snel naar de streamingplatforms afvoerde. Van Universal, de studio achter Oppenheimer, kreeg Nolan gedaan dat zijn epische film eerst honderd dagen in de bioscopen moet hebben gedraaid voordat ie online mag worden aangeboden. Dat Warner Bros. Barbie nu uitbrengt precies op de dag dat Oppenheimer van verloren zoon Nolan uitgaat, is dan ook wel erg toevallig.

Het zou overigens heel vervelend zijn als de films elkaar bezoek afsnoepen, want wat ze ook gemeen hebben is dat in de filmindustrie vurig gehoopt wordt dat ze alle twee gaan helpen om de bioscopen te ‘redden’. Het bioscoopbezoek ligt wereldwijd namelijk nog aanzienlijk lager dan voor corona; in 2022 ongeveer een derde ten opzichte van 2019. Grote zomerfilms als Barbie en Oppenheimer zijn hard nodig om mensen terug in de bioscopen te krijgen. En daar kan toch niemand tegen zijn.

Ons oordeel over Barbie en Oppenheimer

Barbenheimer in de bioscoop

Barbie draait vanaf woensdag 19 juli in de bioscoop, Oppenheimer vanaf donderdag 20 juli.

elke vrijdag