Verenigd Koninkrijk/​Verenigde Staten 2020. Actie van Christopher Nolan. Met o.a. John David Washington, Elizabeth Debicki, Robert Pattinson, Aaron Taylor-Johnson en Kenneth Branagh.

VPRO Cinema

De eerste blockbuster van het coronatijdperk is precies de juiste film op de juiste tijd: een tweeënhalf uur durende adrenalinekick, op maat gemaakt voor het allergrootste scherm. Met Tenet presenteert Christopher Nolan (Inception, The Dark Knight) zijn eigen variant op een Bondfilm: met spionageverwikkelingen, exotische locaties, snelle vlieg-, vaar- en voertuigen, maar ook met een ernstige ondertoon en een ingewikkelde tijdreistwist. De actie, gefilmd met zo min mogelijk digitale effecten, is regelmatig verbluffend. Wel maken het complexe script en gebrek aan invoelbaar drama er een afstandelijke affaire van. De personages zijn slechts pionnen in een – evengoed fascinerende – puzzel.

credits

Regie:
Christopher Nolan
Cast:
John David Washington, Elizabeth Debicki, Robert Pattinson, Aaron Taylor-Johnson, Kenneth Branagh, Clémence Poésy, Michael Caine, Himesh Patel, Martin Donovan, Dimple Kapadia
Scenario:
Christopher Nolan
Productie:
Christopher Nolan, Emma Thomas
Camera:
Hoyte van Hoytema
Muziek:
Ludwig Göransson
Montage:
Jennifer Lame
Kijkwijzer:
KIJD
Jaar:
2020
Genres:
Actie, Sciencefiction, Thriller
Landen:
Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten