Verenigd Koninkrijk/​Verenigde Staten 2023. Biografie van Christopher Nolan. Met o.a. Cillian Murphy, Emily Blunt, Matt Damon, Robert Downey jr en Florence Pugh.

VPRO Cinema

Indrukwekkende biopic over J.Robert Oppenheimer, de ‘vader van de atoombom’. Van zijn studententijd in Engeland in de jaren twintig, waar hij Bohr en de kwantummechanica leerde kennen, tot de geheime verhoren in de jaren vijftig, toen de gevierde wetenschapper verdacht werd van communistische sympathieën. Alles komt voorbij, maar zwaartepunt is het ontwikkelen, bouwen en tot ontploffing brengen van de atoombom in Los Alamos, New Mexico. Zoals altijd bij Nolan (Inception, Interstellar, Dunkirk) is Oppenheimer een visueel spektakelstuk geworden (de prachtige beelden zijn van de Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema), maar Nolan gunt ons ook een kijkje in het gekwelde brein van Oppenheimer zelf, die wist dat de wereld na zijn uitvinding voorgoed veranderd was. Winnaar van zeven Oscars, onder meer voor beste film en beste cinematografie.

credits

Regie:
Christopher Nolan
Cast:
Cillian Murphy, Emily Blunt, Matt Damon, Robert Downey jr, Florence Pugh, Alden Ehrenreich, Josh Hartnett, Olivia Thirlby, Dane DeHaan, Jason Clark, Gary Oldman, Kenneth Branagh
Scenario:
Christopher Nolan, Kai Bird, Martin Sherwin
Productie:
Christopher Nolan, Charles Roven, Emma Thomas
Camera:
Hoyte van Hoytema
Muziek:
Ludwig Göransson
Montage:
Jennifer Lame
Kijkwijzer:
GKIJHFD
Jaar:
2023
Genres:
Biografie, Thriller, Drama
Landen:
Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten