Normaal gesproken tippen we in deze rubriek vooral nieuwe films op Netflix, maar voor de verandering tippen we tien klassiekers die al een tijdje verborgen staan op de streamingdienst.

Op Netflix staan maar weinig oude films. En de klassiekers die er wel op staan, worden door het aanbevelingsalgoritme van de streamingdienst zelden getoond. 

Hoog tijd dus om een aantal prachtige films van vóór de jaren tachtig onder de aandacht te brengen in onze wekelijkse rubriek. Zo tippen we onder meer films van regisseurs als Carol Reed, Jean Renoir en Andrzej Żuławski, stuk voor stuk grootheden uit de filmgeschiedenis.

The Angry Silence

Gedegen kitchen sink-drama van de Britse regisseur Guy Green, die vooral bekend is als cinematograaf, en een Oscar won voor zijn camerawerk in David Leans Great Expectations (1946). In The Angry Silence - Greens achtste regie - volgen we fabrieksarbeider Tom Curtis (mooie rol van acteur en regisseur Richard Attenborough). Wanneer zijn collega’s gaan staken, is hij de enige die nog doorwerkt. Het leidt tot veel gekibbel, overleg, smerige machtsspelletjes en mondt uiteindelijk uit in geweldsuitbarstingen en een heuse mediasensatie. Tikje moraliserend, maar ook sterk geacteerd, mooi gefilmd en kundig gemonteerd. Gelaagd zwart-witdrama, over verantwoordelijkheid nemen en de gevaren van het volgen van de meute.

La bête humaine

Adaptatie van Émile Zola's gelijknamige roman uit 1890, over een stoomtreinmachinist (Jean Gabin) op het traject Parijs-Le Havre die wordt getourmenteerd door erfelijke psychoseaanvallen. Séverine (Simone Simon), echtgenote van de tweede Le Havre-stationschef en manipulatief loeder bij uitstek, betrekt hem bij de passiemoord op een sadistische rijkaard. Vanaf dat moment dendert dit drama van meesterregisseur Jean Renoir (La grande illusionLa règle du jeu) op zijn tragische terminus toe. Noodlotsverhaal met prachtige spoorwegfotografie mengt negentiende-eeuws literair naturalisme en pre-WO II-cineromantiek. Geweldige bijrol van Julien Carette als Lantiers kettingrokende co-machinist.

Brighton Rock

Behalve romans schreef Graham Greene ook uitstekende filmscenario's, waaronder veel adaptaties van zijn eigen boeken. Brighton Rock was volgens de schrijver slechts een 'entertainment', maar alle klassieke Greene-elementen zijn aanwezig: een ontaarde, schuldbeladen protagonist, katholieke dogma's als geestelijke verlossing en boetedoening, intelligente dialogen, subtiele ironie. Centraal staat de schijnbaar gewetenloze jonge gangster Pinky, subliem vertolkt door Richard Attenborough, die zich steeds verder in de nesten werkt om de moord op een journalist te verdoezelen. Om het Amerikaanse publiek voor te bereiden op de grimmige sfeer van deze Britse noir-klassieker, werd de film in de VS uitgebracht als Young Scarface.

The Fallen Idol

Een jaar voordat zijn meesterwerk The Third Man uitkwam, regisseerde de Britse filmmaker Carol Reed dit zwart-witdrama over de jonge Phillipe, zoon van de Franse ambassadeur in Engeland. De butlers in huis, meneer en mevrouw Baines, passen op het jochie als zijn ouders een paar dagen weg zijn. Meneer Baines is Phillipes favoriet, maar als blijkt dat hij een affaire heeft met ene Julie, en verdacht wordt van een moord, wordt duidelijk dat hij lang niet zo leuk is als Phillipe denkt. Prachtig gelaagde en vloeiende vertelling over hoe kinderlijke onschuld verpest kan worden door leugens van volwassenen, met sterk camerawerk en strakke montage.

Jeux interdits

Juni 1940. Een kleutermeisje uit Parijs raakt op de vlucht voor de Duitsers haar ouders kwijt en belandt bij een boerenfamilie. De jongste boerenzoon is onmiddellijk op haar gesteld en weet haar te troosten met een geheim begraafplaatsje voor haar hondje en ander overleden boerderijgedierte. De titel 'Verboden spelletjes' slaat op de diefstal van kruisen voor hun gestaag uitdijende godsakker. Jeux interdits is een ontroerend tijdsdocument van vervlogen ruraal Frankrijk, maar bovenal een tijdloos drama rond dood, religie, rouw en familie. Gebaseerd op het boek van François Boyer.

Le Journal d'un curé de campagne

Een jonge priester met een zwakke gezondheid ontmoet als dorpspastoor in Noord-Frankrijk in zijn parochie slechts wantrouwen en tegenstand. Zijn idealistische bemoeienissen met het wel en wee van een aristocratenfamilie hebben onbedoeld tragische gevolgen, waardoor hij in een geloofscrisis raakt. Zijn ziekelijkheid, die met minachting als aanstellerij wordt bestempeld, blijkt kanker te zijn. De film gebruikt de tekst van de roman van Georges Bernanos voor de innerlijke monoloog van de priester bij de gedetailleerde beelden van ingetogen dramatiek. De ascetische aanpak resulteert niettemin in grote innerlijke spanning. Eén van de beste films van Robert Bresson (Au hasard Balthazar) en tevens de laatste die hij maakte met beroepsacteurs.

L'important c'est d'aimer

Romy Schneider speelt Nadine, een wanhopige actrice die maar geen ‘echte rol’ kan krijgen. Servais Mont (Fabio Testi), een fotograaf die verliefd op haar is, betaalt een theatergezelschap, op voorwaarde dat Nadine mee mag doen in hun opvoering van Shakespeares Richard III. Maar daarmee brengt hij niet alleen zichzelf, maar ook Nadine en haar vreemde, onberekenbare echtgenoot Jacques (de Franse popzanger Jacques Dutronc) diep in de problemen. De eigenzinnige barokke regie maakt van de nogal gelikte roman La nuit Américaine van Cristopher Frank, een morsige, verwarrende nachtwereld vol verscheurde emoties.  Vooral het weergaloze acteerwerk valt te prijzen valt: niet alleen Schneider imponeert, ook het Duitse acteericoon Klaus Kinski (Fitzcarraldo) maakt indruk, in een voor hem zo typerend fysieke, haast maniakale bijrol.

The Night My Number Came Up

Luchtmaarschalk Hardie (Michael Redgrave) is voor verplichtingen in Hongkong als een kennis hem vertelt dat hij over hem heeft gedroomd: in de nachtmerrie zit Hardie samen met zeven andere passagiers in een vliegtuig, dat tegen het einde van de droom crasht. Wat voor de militair eerst nog een grappige toevalligheid is, wordt de volgende dag een bron van angst, als tijdens een routinevlucht naar Tokio steeds meer details uit de droom werkelijkheid worden. De paniek is compleet als ook de andere reizigers weet krijgen van de inhoud van de voorspellende droom. Heerlijke paranoiathriller is geweldig opgebouwd, slim geschreven en bevat mooie, ouderwetse praktische effecten.

La petite marchande d'allumettes

Nieuwjaarsnacht, ergens in het barre noorden in een arme buurt. Een jong meisje leurt op de straat met lucifers, maar in volle koopwoede merkt niemand haar op. Door de ramen ziet ze hoe de rijken feest vieren, terwijl zij verkleumt van de kou. Ze heeft geen enkel doosje verkocht en durft niet naar huis gaan. Overmand door vermoeidheid en honger zoekt ze warmte bij een brandende lucifer en krijgt visioenen. Lyrisch- poëtische bewerking van het beroemde sprookje van Hans Christian Andersen. Elk beeld is een prachtig schilderij en de surrealistische beelden op het einde grijpen je naar de keel. Regisseur Jean Renoir zelf bewerkte het sprookje.

Seven Days to Noon

Professor Willingdon (Barry Jones) die zich bezighoudt met atoomonderzoek, slaat door. Hij gijzelt een hele stad, en niet de kleinste: Londen. Als niet op zijn verzoek wordt ingegaan, dreigt hij de Britse hoofdstad binnden de gestelde termijn uit de titel in de lucht te laten vliegen. Bijzonder spannende thriller, waar je van het begin tot het einde ademloos naar kijkt. De film werd meermaals geïmiteerd en lijkt nu lang niet meer zo origineel als toen hij voor het eerst op het grote scherm verscheen. Sterk spel van vrijwel de hele cast. Een verdiende Oscar ging naar het verhaal van Paul Dehn en James Bernard, die het vervolgens samen met Frank Harvey en Roy Boulting omwerkten tot een scenario.

Klassiekers op Netflix die we al eerder tipten