Verenigd Koninkrijk 1949. Film noir van Carol Reed. Met o.a. Orson Welles, Alida Valli, Trevor Howard, Bernard Lee en Paul Hörbiger.

VPRO Cinema

De Amerikaanse pulpschrijver Holly Martins (Cotten) arriveert in het naoorlogse Wenen om zijn oude vriend Harry Lime (Welles) te bezoeken. Hij verneemt echter dat Lime kort daarvoor onder merkwaardige omstandigheden om het leven is gekomen. Geïntrigeerd door de informatie van onder meer Lime's geliefde Anna (Valli) en de conciërge van diens appartementengebouw besluit Martins de dood van zijn vriend te onderzoeken. Zo daalt hij - letterlijk en figuurlijk - af in de puinhopen van de door de oorlog geteisterde stad waar nu corruptie welig tiert. Het met een Oscar bekroonde zwart-wit camerawerk van Robert Krasker is bepalend voor de verontrustende sfeer en maakt vooral de beroemde hoogtepunten van de film onvergetelijk. The Third man won de Grand Prix du Festival International du Film (voorloper van de Gouden Palm) in Cannes.

credits

Regie:
Carol Reed
Cast:
Orson Welles, Alida Valli, Trevor Howard, Bernard Lee, Paul Hörbiger, Ernst Deutsch, Siegfried Breuer, Erich Ponto, Wilfrid Hyde-White, Hedwig Bleibtreu, Joseph Cotten
Scenario:
Graham Greene
Productie:
Carol Reed, Alexander Korda, David O. Selznick
Camera:
Robert Krasker
Muziek:
Anton Karas
Montage:
Oswald Hafenrichter
Schrijver:
Graham Greene
Kijkwijzer:
JB
Jaar:
1949
Genres:
Film noir, Mysterie, Misdaad, Thriller
Landen:
Verenigd Koninkrijk

The Third Man (1949) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken