VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies van de nieuwe films in de bioscoop. Met deze week o.a. een hartverscheurend drama, een magisch-realistisch debuut van Baloji en een biopic over Amy Winehouse.

Green Border (Agnieszka Holland)

Een Syrisch gezin denkt – daartoe aangemoedigd door het corrupte regime van Belarus – dat ze via dat land legaal naar familie in Zweden kunnen reizen. Maar in de bossen van het grensgebied tussen Belarus en Polen worden ze als illegale vluchtelingen tegengehouden en speelbal van de bijzonder wrede grenswachten van zowel Belarus als Polen. 

VPRO Cinema (★★★★) 'Afhankelijkheid vluchteling goed invoelbaar'
NRC (★★★★) 'Keiharde stomp in de maag'
Trouw (★★★★) 'Tekenen van medemenselijkheid'
The Guardian (★★★★) 'Gripping story of refugees’

Back to Black (Sam Taylor-Johnson)

Amy Winehouse's levensverhaal, van haar opvoeding en bruisende jaren in Londen tot haar intense reis naar wereldwijd succes en de schaduwkant daarvan. Gedurende haar hele carrière tot aan haar tragische dood bleef de zangeres worstelen met haar demonen en haar roem.

VPRO Cinema (★★★) 'Informatief, maar voorspelbaar'
NRC (★★★) 'Soapachtige, troostrijke biopic'
The Guardian (★★) 'Misjudged biopic'
Het Parool 'Reduceert Winehouse tot haar liefdesrelatie'

They Shot the Piano Player (Fernando Trueba)

Hoe kon de Braziliaanse jazzpianist Tenório Jr. in 1976 op raadselachtige wijze in Buenos Aires verdwijnen? De Amerikaanse muziekjournalist Jeff Harris (Jeff Goldblum) gaat op zoek naar de waarheid. In kleurrijke animatie wordt hier het verhaal verteld hoe een muzikale revolutie stukliep op militair geweld.

VPRO Cinema (★★★) 'Kleurrijk geanimeerde documentaire' 
NRC (★★★) 'Ode aan spoorloos verdwenen Braziliaanse pianist'
Filmkrant 'Broeierige, tropische animatiestijl'

The Peasants (DK Welchman)

Wanneer het vrijgevochten boerenmeisje Jagna gedwongen wordt te trouwen met de veel oudere rijke boer Boryna, moet ze haar liefde voor zijn zoon Antek loslaten. Haar leven wordt steeds meer een strijd voor haar eigen onafhankelijkheid in een dorp vol jaloezie, roddels, vetes en een diepgeworteld patriarchaat.

VPRO Cinema (★★) 'Kitsch van het kaliber zigeunermeisje met traan'
de Volkskrant (★★) 'Visuele uitsloverij'
The Guardian (★★★) 'Disconcertingly beautiful animation'
Filmkrant 'Vele momenten van schoonheid'

Re-release: The Pianist (Roman Polanski)

Roman Polanski’s meesterwerk, winnaar van drie Oscars, nu in 4K gerestaureerd. The Pianist vertelt het waargebeurde levensverhaal van de briljante jonge pianist en componist Wladyslaw Szpilman (Adrien Brody), wiens veelbelovende carrière bruut werd onderbroken door de start van de Tweede Wereldoorlog.

VPRO Cinema (★★★★★) 'Ingetogen werk van acteur Brody'
The Guardian (★★★★) 'A genuine achievement'
NRC (★★★) 'Abstract schimmenspel'
Filmkrant 'Meest bijzondere 'pianoscène’ uit de filmgeschiedenis'

Re-release: Gimme Shelter (Albert Maysles)

Documentaire over de tournee van de Rolling Stones door de VS in het najaar van 1969. Zij sloten hun succesvolle optredens af op 6 december met een gratis concert op de Altamont Speedway bij San Francisco, dat volledig uit de hand liep. Eén persoon liet hierbij zelfs het leven.

VPRO Cinema (★★★★) 'Fameuze documentaire'
Rolling Stone 'Captures both sides of the rock & roll dream'

Abigail (Matt Bettinelli-Olpin)

Een groep zogenaamde criminelen ontvoert een 12-jarige ballerina, de dochter van een machtig figuur in de onderwereld. Maar als de ontvoerders één voor één wegvallen, komen ze er tot hun grote schrik achter dat ze opgesloten zitten met een wel heel bijzonder meisje.

Los Angeles Times 'Maximalist horror style'

Yamas! (Rik Sinkeldam)

Vier vrienden storten zich in een bizar avontuur op Kreta. Hun doel: genieten van stranden, kristalhelder water en legendarische feesten. Wanneer er een ontmoeting plaatsvindt met propper Daan en gangster Carlo Vino stort hun vakantie in chaos.

Van deze film zijn geen recensies verschenen

elke vrijdag