VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies van de nieuwe films in de bioscoop. Met deze week o.a. een drama uit Mexico, een wraakfilm uit Finland en een voettocht dwars door Frankrijk.

Tótem (Lila Avilés)

Een Mexicaans gezin is druk in de weer met de voorbereidingen van een groots verrassingsfeest voor Tona. Op deze broeierige dag maken zijn temperamentvolle zussen alles klaar om hem een onvergetelijke verjaardag te geven, terwijl zijn dochter Sol zich probeert te vermaken in de luwte van het mystieke huis.

VPRO Cinema (★★★★) 'Vol liefdevolle details'
de Volkskrant (★★★★) 'Treffend intieme scènes'
NRC (★★★★) 'Nostalgisch breekijzer'
The Guardian (★★★) 'Heartfelt Mexican cancer drama'

Sisu (Jalmari Helander)

Tijdens de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog stuit de afgezonderde goudzoeker en ex-commando Aatami op een grote vondst in het noorden van Finland. Wanneer de legendarische ex-soldaat zijn goud naar een verderop gelegen stad probeert te brengen, stelen overgebleven nazi’s onder leiding van een meedogenloze SS-officier zijn buit.

VPRO Cinema (★★★) 'Prima actiespektakel zonder pretenties'
NRC (★★) 'De motivatie van Aatami is confuus'
The Guardian (★★★) 'Grisly feast of extravagant violence'
Empire (★★★★​​​​​​​) 'Stone-cold multiplex mayhem​​​​​​​'

Sur les chemins noirs (Denis Imbert)

Drie jaar geleden kostte een zware val Sylvain Tesson bijna het leven. Hij beloofde zichzelf om dwars door Frankrijk te gaan lopen als hij voldoende zou herstellen en zo begon hij in augustus 2015 in het uiterste zuidoosten van Frankrijk aan een wandeling die hem ver weg bracht van de bewoonde wereld.

VPRO Cinema (★★★) 'Vooral geschikt voor wandel- en Frankrijkliefhebbers'
NRC (★★★) 'Thoreau citerende, hedendaagse pelgrim'
de Volkskrant (★★★) 'Nét niet te pretentieus'
Filmkrant 'Een man van weinig woorden, maar zeker niet onsympathiek'

Yuni (Kamila Andini)

De zestienjarige Yuni, van wie de ouders werken in een andere stad, zit in de eindexamenklas van een islamitische middelbare school op West-Java. Terwijl ze een crush heeft op een leuke leraar en een stikverlegen schoolgenoot avances maakt, krijgt Yuni het ene na het andere gearrangeerde huwelijksaanzoek te verwerken.

VPRO Cinema (★★★) 'Neemt steeds een onverwachte afslag'
NRC (★★★) 'Fantastisch gespeeld door nieuwkomer Arawinda Kirana'
de Volkskrant (★★★) 'Eenvoudig verteld en helder als glas'

My Big Fat Greek Wedding 3 (Nia Vardalos)

In het derde deel van de My Big Fat Greek Wedding-reeks reist de Portokalos-familie naar een familiereünie in Griekenland. Van schrijver en regisseur Nia Vardalos, die ook de hoofdrol op zich neemt.

Dagblad van het Noorden (★) 'Oersaai en overbodig'
Veronica Magazine 'Stelt op ieder niveau teleur'

The Nun II (Michael Chaves)

Frankrijk, 1956. Er wordt een priester vermoord. Een kwaad verspreidt zich. In dit vervolg op de The Nun (2018) komt zuster Irene opnieuw oog in oog te staan met Valak, de demonische non.

Fiction Horizon 'A dissapointing sequel'

elke vrijdag