VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies van de nieuwe films in de bioscoop. Met deze week o.a. Wim Wenders beste film in jaren, een nieuwe kijk op Willy Wonka en een prijswinnende Nederlandse jeugdfilm.

Perfect Days (Wim Wenders)

Hirayama is volkomen tevreden met zijn leven als schoonmaker van openbare toiletten in Tokio. Naast zijn gestructureerde dagelijkse routine geniet hij van zijn passie voor muziek, boeken en bomen die hij fotografeert. Onverwachte ontmoetingen onthullen geleidelijk meer over zijn verleden.

VPRO Cinema (★★★★★) 'Met afstand Wim Wenders' beste film in jaren'
de Volkskrant (★★★★) 'Zoekt de grens op tussen bewondering en irritatie'
NRC (★★★★) 'Spiritueel toiletten boenen'
The Guardian (★★★) 'Has urban charm, but feels a little too understated'

Wonka (Paul King)

We maken kennis met een jonge Willy Wonka, die allerlei heerlijke ideeën heeft en vastbesloten is de wereld stapje voor stapje lekkerder te maken. Alles mogelijk is als je het geluk hebt om Willy Wonka te ontmoeten. Gebaseerd op het boek van Roald Dahl.

VPRO Cinema (★★★★) 'Oog voor detail, vrolijk gezang en gevatte humor'
de Volkskrant (★★★★) 'Een innemende, bonafide kerstfilm'
NRC (★★★★) 'Wekt het kind in zelfs de grootste iezegrim'
The Guardian (★★★★★) 'A superbly sweet treat'

Jippie No More! (Margien Rogaar)

Als Gail, de oudste zus van Jaap Peter (Jippie), gaat trouwen, komt de hele familie bij elkaar in het grote landhuis van opa Willem. Samen willen ze er een groot feest van maken. Dat blijkt lastig als Jippie voor het eerst verliefd wordt op buurmeisje Lily, die meer oog lijkt te hebben voor zijn zusje Joe.

VPRO Cinema (★★★★) 'Een herkenbare en invoelbare film'
de Volkskrant (★★★★) 'Geestige, ontroerende en kerstige familiefilm'
Trouw (★★★★) 'Vrolijke janboel in eerlijke jeugdfilm'
Filmkrant 'Heerlijk chaotisch en levensecht'

Il Boemo (Petr Václav)

De Tsjech Josef Mysliveček droomt van een carrière als operacomponist, maar in een stad vol talenten en gevestigde namen lijkt dat onmogelijk. Wanneer hij de minnaar wordt van een vooraanstaande markiezin die hem onder haar hoede neemt, lijken zijn kansen op een doorbraak te groeien.

VPRO Cinema (★★) 'Een fletse, flatteuze biopic'
de Volkskrant (★★) 'Geeft nauwelijks antwoorden'
Filmkrant 'De aankleding van de decors en de personages is oogstrelend en overdadig'

Re-release: It's a Wonderful Life (Frank Capra)

Een engel wordt naar de aarde gestuurd om de suïcidale George te redden. Deze brak een glansrijke carrière af om een kleine bank uit de klauwen van een rijke zakenman te houden. George meent dat al zijn pogingen voor niets zijn geweest wanneer zijn partner een groot deel van het geld kwijtraakt.

VPRO Cinema (★★★★★) 'Uitgeroepen tot meest inspirerende film ooit'
The Guardian (★★★★★) 'Capra's Christmas cracker shines anew'

De Tatta's 2 (Jamel Aattache)

Net nadat de familie Van Kampen zich lekker gesetteld heeft tussen hun nieuwe vrienden, krijgen ze het bericht dat de Hollandwijk met sloop wordt bedreigd. Tot overmaat van ramp komt Eriks vader, de oppertatta, bij hen wonen en raakt alles wat de Tatta’s hebben opgebouwd volstrekt uit balans.

De Volkskrant (★) 'Ongeïnspireerd vervolg'
Veronica Superguide 'Biedt pretentieloos vermaak'

Teddy's kerstfeest (Andrea Eckerbom)

Maria ontdekt op de kerstmarkt de levende knuffelbeer Teddy. Maria voelt zich meteen verbonden met het levende speelgoed en kan geen betere kerstwens bedenken dan om de teddybeer voor zich te winnen. Maar deze teddybeer heeft andere plannen. 

Filmvandaag 'Maakt niet heel veel indruk, maar is minstens net zo knus'

Masha en de Beer – Winterpret en meer! (Artem Naumov)

De nieuwe avonturen van Masha en de Beer beginnen bij een bruiloft. Masha neemt ons mee in een winters verhaal vol magie. In dit verhaal staan de twaalf maanden centraal. Masha en haar nieuwe vriend Januari doen er alles aan om iedereen warm te maken voor een groot winterfeest.

Van deze film zijn geen recensies verschenen

elke vrijdag