VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies van de nieuwe films in de bioscoop. Met deze week o.a. een dromerige misdaadkomedie, het speelfilmdebuut van Emma Westenberg en een maatschappelijk drama van Ladj Ly (Les misérables).

Los delincuentes (Rodrigo Moreno)

Morán, een bankmedewerker in Buenos Aires, heeft een riskant plan bedacht om zichzelf en zijn collega Román te bevrijden van hun slaafse beroepsleven. Het plan lijkt te lukken, totdat een onderzoek op werk ook Román verdacht maakt.

VPRO Cinema (★★★★) 'Onconventionele film'
de Volkskrant (★★★★) 'Filosofisch gedachte-experiment'
NRC (★★★★) 'Slim geconstrueerd'
The Guardian (★★★★★) 'A cult classic'

Les indésirables (Ladj Ly)

De idealistische jonge dokter Pierre, net aangesteld als burgemeester, is van plan de orde in een volksbuurt te herstellen. Haby, een jonge vrouw die in een van de vervallen torenflats onder Pierres gezag woont, wil niet dat haar familie uit de buurt wordt verdreven waar ze opgroeide.

VPRO Cinema (★★★)  'Genuanceerd en urgent'
de Volkskrant (★★★) 'Magistrale verbeelding uitzichtloosheid'
The Guardian (★★) 'Clumsy social drama'
Filmkrant 'Strijdbaar maar onscherp'

El paraíso (Enrico Maria Artale)

De veertigjarige Julio Cesar is een kleine drugscrimineel met een goed hart, die voor z’n salsadansende Zuid-Amerikaanse moeder zorgt. Als er een mooie, zieke bolletjesslikster uit Colombia arriveert, ontfermt Julio zich over haar, tot jaloezie van zijn moeder.

VPRO Cinema (★★★) 'Levenslied met een snik' 
Filmkrant 'Gelaagd, echt voelend acteerwerk'

Asphalt City (Jean-Stéphane Sauvaire)

De jonge, idealistische verpleger Ollie Cross (Tye Sheridan) loopt mee met de cynische, doorgewinterde ambulanceveteraan Gene Rutkovsky (Sean Penn). Oog in oog met het drugsgebruik en de criminaliteit die de straten van New York eigen zijn, begint Ollie's perspectief op leven en dood langzaam te veranderen.

VPRO Cinema (★★) 'Matig geschreven exploitatiefilm'
Trouw (★★★★) 'Impressionistisch drama'
Variety 'Free-floating nihilist carnival'
Filmkrant 'Tikt alle clichémomenten af'

De wereld van Carlijn (Ariane Greep)

De Nederlandse cartograaf Carlijn Kingma laat zich volgen bij de creatie van haar indrukwekkende kunstwerk ‘Het Waterwerk van ons Geld’, waar ze laat zien hoe onrechtvaardig ons financiële systeem in elkaar zit.

NRC (★★★) 'Conventie in docu is deels de kracht'
Filmkrant 'Toont intensieve maakproces'

Liuben (Venci Kostov)

In een Bulgaars bergdorpje, waar vooroordelen broeien, begint een zomerromance tussen twee jongens uit verschillende werelden. Liuben is de eerste openlijk LGBTQ+-film uit Bulgarije.

Filmkrant 'Venster op Bulgaarse cultuur'

Hate to Love: Nickelback

Deze documentaire biedt een blik op een van de meest succesvolle rockbands ter wereld: Nickelback. De bandleden praten over de persoonlijke impact van roem en de vroege golf van online haat

Rolling Stone 'The Nickelback of Rock Docs'

Float (Sherren Lee)

Waverly dacht dat haar toekomst al volledig was uitgestippeld, maar wanneer haar plannen onverwacht gewijzigd worden en ze impulsief besluit om naar een klein Canadees kuststadje te gaan, wordt haar toekomst plotseling minder zeker. Hier ontmoet ze de knappe, lokale badmeester Blake.

The Austin Chronicle (★★★) 'A little more bite and tenderness than the book'

Lucy Goes Gangster (Till Endemann)

Niemand is zo braaf als Lucy (10). Ze houdt zich aan alle regels, doet netjes haar huiswerk en helpt haar ouders in hun ijszaak. Maar als dure ijsmachine ontploft en de zaak daardoor dreigt te sluiten, ziet ze maar één manier om zo snel mogelijk aan geld te komen: een bankoverval.

Kino Zeit (★★★★½) 'Gangster in Bonbonfarben'
epd film (★★★★) 'Märchenhaft zeitlosen Look'
WDR (★★★) 'Knallbunter Familienfilm'

Katak, de dappere Beloega (Christine Dallaire Dupont & Nicola Lemay)

De jonge beloega Katak loopt iets achter in zijn ontwikkeling. Hij wil bewijzen dat hij wel degelijk volwassen is en vertrekt op een grote spannende reis naar het Grote Noorden. Onderweg in de grote oceaan komt hij gevaar tegen en maakt hij onverwachte vriendschappen. 

The Guardian (★★★) 'Gentle whale tale with a Watership Down ending'

Autumn and the Black Jaguar (Gilles de Maistre)

Door op te groeien in het regenwoud van de Amazone sluit Autumn een zeldzame vriendschap, met een verloren jaguarwelp die ze Hope noemt. Wanneer een tragische gebeurtenis Autumn dwingt om Hope achter te laten in het onbekende New York, droomt ze er al jaren van om terug te keren naar het regenwoud en haar vriendin.

Van deze film zijn nog geen recensies verschenen

elke vrijdag