VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies van de nieuwe films in de bioscoop. Met deze week o.a. de nieuwe film van Alice Rohrwacher, het speelfilmdebuut van Stefanie Kolk en een actiethriller van Dev Patel.

La chimera (Alice Rohrwacher)

Jaren tachtig, Riparbella aan de Tyrreense zee. De grafrovers van de Tombaroli-bende jagen op gemakkelijke rijkdom door Etruskische relikwieën te stelen. Arthur sluit zich bij ze aan en probeert zo de leegte op te vullen die hij voelt sinds hij zijn grote liefde Beniamina verloor.

VPRO Cinema (★★★★) 'Onweerstaanbaar schelmenverhaal'
de Volkskrant (★★★★) 'Schiet recht het hart in'
The Guardian (★★★★★) 'Bustling and teeming with life'
Filmkrant 'Glorieuze afsluiter'

Melk (Stefanie Kolk)

Na de stilgeboorte van hun kindje keren Robin en haar vriend Jonas verslagen terug naar huis. Terwijl ze proberen te begrijpen wat er is gebeurd, beginnen Robins borsten melk aan te maken. Terwijl haar huis zich langzaam vult met flesjes, groeit in Robin een ijzingwekkende vastberadenheid.

VPRO Cinema (★★★) 'Klinisch vormgegeven debuut'
de Volkskrant (★★★★) 'Diep ontroerend'
NRC (★★★★) 'Reusachtige empathie'
Trouw (★★★) 'Wonderlijk, particulier proces van rouw'

Lupin III: The Castle of Cagliostro (1979, Hayao Miyazaki)

Gerestaureerde versie van de debuutfilm van Hayao Miyazaki (Spirited Away), die nog niet eerder in de Nederlandse bioscopen te zien was. De komische avonturenfilm gaat over meesterdief Lupin III, die ontdekt dat door hem gestolen bankbiljetten uit een casino vervalsingen zijn.

VPRO Cinema (★★★) 'Prachtig geanimeerde actiescènes'
de Volkskrant (★★★) 'Onmiskenbaar geestig'
Filmkrant 'Miyazaki's meesterproef'
Los Angelos Times 'Must-see Miyazaki'

Immaculate (Michael Mohan)

Na een bijna-doodervaring vertrekt de Amerikaanse Cecilia (Sydney Sweeney) naar een klooster in Italië om haar leven aan God te wijden. Nadat ze op wonderbaarlijke wijze zwanger raakt en er angstaanjagende gebeurtenissen in het klooster plaatsvinden, wordt Cecilia achterdochtig.

The Guardian (★★★★) 'A nasty slab of nunsploitation'
Empire (★★★) 'Bluntly, brutally effective'
Het Parool 'Middelmatig eindresultaat'
The New York Times 'Cheerfully embraces the familiar'

Ghostbusters: Frozen Empire (Gil Kenan)

De familie Spengler keert terug naar waar het allemaal begonnen is: de iconische brandweerkazerne in New York.  Als bij de ontdekking van een oud voorwerp een kwaadaardige kracht vrijkomt, moeten de nieuwe en oude Ghostbusters samenwerken om hun stad te beschermen en de wereld te behoeden voor een tweede ijstijd.

NRC (★★★) 'Product van deze tijd'
The Guardian (★★) 'Enjoyable but unoriginal'
Het Parool 'Veel gaande, niks beklijft'
The New York Times 'Something weird, multiplied'

The Waste Land (Chris Teerink)

Film die diep ingaat op het complexe weefsel van het beroemde gedicht van T.S. Eliot. Geschreven in een tijd van crisis en onzekerheid, resoneert The Waste Land met de uitdagingen van onze eigen tijd, zoals klimaatverandering, politieke instabiliteit en de zoektocht naar ‘nieuwe’ betekenis in een snel veranderende wereld.

Trouw (★★★★★) 'Uniek, ritmisch verslag'
de Volkskrant (★★★) 'Prekerige, intrigerende poging'
Het Parool 'Lappendeken van indrukken'

Conann (Bertrand Mandico)

Rainer, een hond uit de onderwereld, zwerft door dieptes en afgronden en vertelt het verhaal van de zes levens van Conann. Ze wordt, doorheen verschillende tijdperken en mythes, voortdurend ter dood gebracht door haar eigen toekomst. 

Het Parool 'Uitputtende filmervaring'
Filmkrant 'Surrealistisch verbeeldingstheater'

Taste of Freedom (Oleksandr Berezan)

Varya droomt ervan om in een chique restaurant te werken. Ze zegt haar baan in de snackbar op en vindt werk in een prestigieus restaurant.  Wanneer ze een oud kookboek vindt vol met Oekraïense recepten, is het de geest van schrijfster Olga Franko die haar helpt om de Oekraïense keuken weer in de schijnwerpers te zetten.

Van deze film zijn geen recensies verschenen

elke vrijdag