VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies van de nieuwe films in de bioscoop. Met deze week o.a. een wansmakelijke komedie van de makers van New Kids, een spannend debuut en een mysterieuze thriller.

Krazy House (Steffen Haars & Flip van der Kuil)

Christelijke huisman Bernie (Nick Frost) vormt samen met carrièrevrouw Eva (Alicia Silverstone) en tieners Sarah (Gaite Jansen) en Adam (Walt Klink) een Amerikaans sitcom-gezin in de jaren ’90. Wanneer hun huis verbouwd wordt door Russische klusjesmannen, die criminelen blijken te zijn op zoek naar een verborgen fortuin, moet Bernie zijn gezin redden.

VPRO Cinema (★★★★) 'Wansmakelijke ontleding van de puriteinse Amerikaanse psyche'
Trouw (★★★) 'Splatterfilm met bijpassende bloedfonteinen'
NRC (★★★) 'Grove, gewelddadige humor'
Filmkrant 'Ergens zit een goede metafilm over het sitcomgenre verstopt'

Charcoal (Carolina Markowicz)

Op het platteland van Brazilië houdt Irene haar gezin zo goed mogelijk bij elkaar. Op een dag verschijnt er in plaats van de gebruikelijke wijkverpleegster die de zuurstoftank van grootvader Firmino komt vervangen, een gezondheidswerker genaamd Juracy. Juracy maakt meteen de balans op van het gezin en de last die vooral Irene draagt.

VPRO Cinema (★★★★) 'Luguber soort absurdisme'
de Volkskrant (★★★) 'Verhaal beklijft amper'
The Guardian (★★★★) 'Between black comedy and agonising suspense'
Filmkrant 'Heerlijk komische vondsten'

Lost in the Night (Amat Escalante)

In een kleine Mexicaanse gemeenschap leiden demonstraties tegen de grote internationale mijnindustrie tot mysterieuze verdwijningen van activisten. Emiliano onderzoekt de plotselinge verdwijning van zijn moeder en komt terecht in de moderne villa van de rijke en eigenaardige familie Aldama.

VPRO Cinema (★★★★) 'Waanzinnige, zinnelijke visuele stijl'
Trouw (★★★★) 'Bijtende kritiek op de rijken van Mexico'
The Guardian (★★★) 'Episodic, violent and disparate'
Filmkrant 'IJzersterke, dodelijk cynische film'

The Mother of All Lies (Asmaee El Moudir)

Een leugentje om bestwil kan geen kwaad, maar bij de in Casablanca opgegroeide regisseur Asmae El Moudir thuis werden meer leugens dan waarheden verteld. In een poging om deze onbesproken historie te ontrafelen bouwt ze haar buurt na als maquette en reconstrueert samen met familie en buren het verleden.

VPRO Cinema (★★★★) 'Reconstrueert stilgezwegen familiegeschiedenis op unieke en fascinerende wijze'
de Volkskrant (★★★★) 'Verhaal over trauma in de breedste zin van het woord'
Variety 'Evocative and heartrending documentary'

Laatste ronde (Boris Paval Conen)

Als jeugdvrienden André, Bart en David, allen diep in de vijftig, gaan klussen in een oude opgekochte hoeve van vriend Joost in België, blijken ze niet langer onsterfelijk. Ze wisselen nog steeds moeiteloos loodzware ernst af met slap ouwehoeren, maar daarmee ontkomen ze niet aan het feit dat ze ouder worden.

VPRO Cinema (★★) 'Onvoldoende spanning en karakterontwikkeling'
de Volkskrant (★★★) 'Schets van een stugge maar trouwe vriendschap'
NRC (★★★) 'Voorspelbaar en ontroerend als een IKEA-kast'
Filmkrant 'Aangenaam rustig tempo zonder dat het traag te wordt'

IF/Fantasievriendjes (John Krasinski)

Bea komt erachter komt dat ze iedereens denkbeeldige vriendjes kan zien. Wat zal zij met deze superkracht doen? Het wordt een magisch avontuur waarin ze probeert om de vergeten Fantasievriendjes weer samen te brengen met hun kinderen.

VPRO Cinema (★★) 'Brave familiefilm'
de Volkskrant (★★) 'Lelijke animatie en doodslaande grappen'

The Last Front (Julien Hayet-Kerknawi)

De Eerste Wereldoorlog is net uitgebroken, het serene leven in een Belgisch dorp wordt bruut verstoord wanneer een meedogenloze Duitse luitenant en zijn troepen de inwoners beginnen te terroriseren. De lokale boer Leonard besluit na een persoonlijke tragedie gedwongen leider te worden van het plaatselijke verzet.

De Morgen (★★) 'Stuurloos, oppervlakkig drama' 
Vertigo 'Moedig Vlaams debuut'

The Strangers: Chapter 1 (Renny Harlin)

Een jong koppel krijgt tijdens hun weekendje weg autopech in een klein, onheilspellend stadje en moet noodgedwongen de nacht doorbrengen in een afgelegen huis. Al snel breekt de paniek uit wanneer ze ‘s nachts worden geterroriseerd door drie gemaskerde vreemdelingen die zonder enig motief genadeloos hard toeslaan.

de Volkskrant (★★★) 'Veelbelovende aftrap van een trilogie'

Drie rovers en een leeuw (Ramus A. Sivertsen)

Het vredige leven in het rustige Kardemommestad wordt vaak gestoord door drie herrieschoppers, Casper, Jasper en Jonathan die vaak op rooftocht zijn. Waar zij zijn is chaos - ook in hun huishouden. Omdat ze samenwonen met een leeuw, hebben ze dringend een huishoudster nodig, ze bedenken een plan om er een te ontvoeren.

Van deze film zijn geen recensies verschenen

elke vrijdag