VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies van de nieuwe films in de bioscoop. Met deze week o.a. de zomerse nieuwe film van Christian Petzold en een Canadees drama.

The Maiden (Graham Foy)

Beste vrienden Colton en Kyle zwerven vrolijk door hun provinciestadje en de wilde natuur en doden de tijd met een oude tv vernielen, graffiti spuiten bij een ravijn, skateboarden over een afvalberg tot het noodlot toeslaat.

VPRO Cinema (★★★) 'Onverwacht spanningsvolle momenten en aandachtige tienerportretten'
De Volkskrant (★★★★) 'Teder en empatisch'
Filmkrant 'Troostrijk dwalen in het schemergebied van de rouw'
The Globe and Mail 'Haunting work that announces the arrival of a major talent'

Numb (Amir Toodehroosta)

De kleuterschool is in Iran de eerste en laatste mogelijkheid voor jongens en meisjes om samen te leren. Maar ook daar gist onder het oppervlak het conflict tussen vrijheid en staatscontrole. De 6-jarige Roham stuit er op een geheim dat zijn blik op de wereld voorgoed verandert.

de Volkskrant (★★★★) 'Fascinerend, beklemmend drama'
NRC (★★★) 'Consequent op ooghoogte van de kinderen gefilmd'

Les amandiers (Valeria Bruni Tedeschi)

In de eind jaren tachtig kunnen Stella, Victor, Adèle en Etienne kunnen hun geluk niet op als ze worden toegelaten tot de beroemde theaterschool in Frankrijk, Hun passie voor theater en elkaar wordt op de proef gesteld door hun ervaringen zowel binnen als buiten de opleiding.

de Volkskrant (★★★★) 'In Les amandiers kan elke acteur schitteren'
De Morgen (★★) 'Seks, drugs en veel drama'
Filmkrant 'Vooral in die groepsscènes zit de grote energie van de film'

Greatest Days (Coky Giedroyc)

Vijfentwintig jaar geleden hadden vijf vriendinnen de avond van hun leven bij het concert van hun favoriete boyband. Inmiddels zijn ze elkaar uit het oog verloren, maar als één van hen kaarten wint voor een reünieconcert, hoeft ze toch niet lang na te denken wie ze meeneemt.

Trouw (★★★) 'Feelgoodmusical à la Mamma Mia!'
The Guardian (★★★) 'Blast of feelgood reunion excitement'

The Equalizer 3 (Antoine Fuqua)

Nadat hij is gestopt met zijn werk als moordenaar in dienst van de overheid, vertrekt Robert McCall naar Zuid-Italië. Zijn nieuwe vrienden worden bedreigd door lokale misdaadbazen. Hij besluit zijn vrienden te beschermen door de maffia aan te pakken.

Empire (★★★) 'Solid conclusion to an unlikely trilogy'
The Guardian (★★) 'Forgettable, gory thriller'

elke vrijdag