VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies van de nieuwe films in de bioscoop. Met deze week o.a. het semi-autobiografische Past Lives, erotische thriller Fair Play en het sociaal-realistische Sages-femmes.

Past Lives (Celine Song)

Jeugdliefdes Nora en Hae Sung worden uit elkaar gerukt als Nora’s familie vanuit Zuid-Korea naar Canada emigreert. Vierentwintig jaar later is Nora getrouwd en wordt ze tijdens een allesbepalende week herenigd met haar jeugdliefde, als hij haar opzoekt in New York.

VPRO Cinema (★★★★) 'IJzersterk regiedebuut'
de Volkskrant (★★★★★) 'Een van de mooiste van dit jaar'
NRC (★★★★★) 'Bitterzoete, complexe liefde'
The Guardian (★★★★★) 'Supremely confident feature debut'

Sages-femmes (Léa Fehner)

Huisgenoten Sofia en Louise zijn nieuw op de werkvloer in een geboortekliniek in Toulouse. Ze worden direct in het team geplaatst waar nauwelijks tijd is voor begeleiding, waardoor ze geforceerd worden om snel te leren omgaan met hoge werkdruk op de kraamafdeling.

VPRO Cinema (★★★★) 'Fijne cast, indringend sociaal realistisch verhaal'
de Volkskrant (★★★★) 'Debutant Khadija Kouyaté maakt indruk'
Trouw (★★★★) 'Legt maatschappelijk pijnpunt bloot'
Filmkrant 'Een hartenkreet en een noodkreet'

Letzter Abend (Lukas Nathrath)

Voordat ze verhuizen organiseren Lisa en Clemens een afscheidsdiner, maar goede vrienden zeggen op het laatste moment af en in plaats daarvan staan er onverwachte gasten voor de deur. De gemoederen lopen hoog op en worden misverstanden, rivaliteit, en angsten zonder genade blootgelegd.

VPRO Cinema (★★★) 'Raakt precies de juiste toon'
NRC (★★★★) 'Als toeschouwer ben je erbij'
de Volkskrant (★★★★) 'Licht van toon en plezierig chaotisch'
Filmkrant 'Verwikkelingen ontvouwen zich op organische wijze'

The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry (Hettie Macdonald)

Op een doordeweekse ochtend verlaat de doodgewone Harold Fry hij zijn huis om een brief te posten aan zijn vriendin Queenie, die op sterven ligt. Hij weet dan nog niet dat hij aan een onwaarschijnlijke reis begint naar Berwick-upon-Tweed, de meest Noordelijke stad van Engeland.

VPRO Cinema (★★) 'Hopeloos vergezocht en sentimenteel'
NRC (★★★) 'Mystieke ode aan het Britse landschap'
de Volkskrant (★★) 'Gemankeerd en voorspelbaar script'

The Exorcist: Believer (David Gordon Green)

Als Victor zijn dochter Angela en haar vriendinnetje Katherine vermist raken en pas na drie dagen weer opduiken, zijn ze veranderd. Victor zoekt hulp van de enige nog levende persoon die ooit iets dergelijks heeft meegemaakt: Chris MacNeil, wiens dochter Regan in 1973 bezeten was door een demoon.

Empire (★★★) 'The sense of foreboding is strong'
The Guardian (★★★) 'Ellen Burstyn returns for schlocky sequel'

Sint Ahoy! (Rik Sinkeldam, Andy van Veen)

Terwijl Sinterklaas en zijn vrienden rustig richting Nederland en België varen, wordt de tocht ruw verstoord door Kapitein Bakkeljauw en zijn piratenbemanning. Hierdoor verandert de koers en belandt Sinterklaas op Curaçao, waar een magische schat te vinden is.

Van deze film zijn geen recensies verschenen

De Grote Sinterklaasfilm en de strijd om Pakjesavond (Lucio Messercola)

Sinterklaas komt dit jaar voor de honderdste keer naar Nederland en dat is reden voor een groot feest. Robbie Reuzel, die ook op 5 december jarig is, hoort van de grote plannen van de Sint en wordt woedend. Kunnen de Pieten het Sinterklaasfeest redden?

Van deze film zijn geen recensies verschenen

De Club van Sinterklaas Film: de gestrande stoomboot (Martijn Koevoets)

Sinterklaas en zijn Pieten maken zich klaar om richting Nederland te vertrekken met de stoomboot. Als Danspiet stiekem een papegaai meeneemt aan boord, gaat het helemaal verkeerd en loopt de boot vast op een eiland. Zal De Club van Sinterklaas nog wel op tijd aankomen voor pakjesavond?

Van deze film zijn geen recensies verschenen

elke vrijdag