VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies van de nieuwe films in de bioscoop. Met deze week o.a. een gabberfilm van eigen bodem, een zoetsappig Brits vriendschaps-drama en de docu In the Court of the Crimson King.

Hardcore Never Dies (Jim Taihuttu)

Michael droomt van een toekomst als pianist, en meldt zich aan voor het conservatorium. In zijn zoektocht naar inspiratie duikt zijn broer Danny onverwacht op en introduceert hem in de Rotterdamse gabber-scene. Michael wordt een wereld ingezogen van snoeiharde beats, broederschap en drugs.

VPRO Cinema (★★★) 'Vooral het kijken waard vanwege Jim Deddes'
de Volkskrant (★★★★) 'Met veel bravoure én oog voor detail gemaakt'
NRC (★★★) 'Wordt zelden meer dan een nostalgisch curiosum'
AD (★★★★) 'Een vlammende beeldencocktail'

In the Court of the Crimson King (Toby Amies)

Documentaire over de legendarische rockband King Crimson. Wat begon als een traditionele documentaire over de band ter ere van het 50-jarig jubileum, werd uiteindelijk een diepgaand verhaal over tijd, de dood, familie en de kracht van muziek om levens te veranderen - maar dan met humor.

VPRO Cinema (★★★) 'Over de band zelf komen we weinig te weten'
NRC (★★★★★) 'Ontzagwekkend, radicaal en glashelder'
HUMO (★★★½) 'Een groot genoegen'

The Marvels (Nia DaCosta)

Carol Danvers' krachten raken tijdens een missie verstrengeld met die van Jersey City-superfan Kamala Khan (Ms. Marvel) en Monica Rambeau, die werkzaam is als S.A.B.E.R. astronaut. Dit onwaarschijnlijke trio moet leren samenwerken om het universum te redden als 'The Marvels'.

VPRO Cinema (★★★) 'Een krappe voldoende voor de vrolijke toon'
de Volkskrant (★★★) 'Best aardig geslaagd'
Veronica (★★★) 'Een verbetering ten opzichte van de eerste film'
HUMO (★) 'Mislukking van welhaast verbijsterend niveau'

The Albanian Virgin (Bujar Alimani)

Luana groeit op met haar beste vriend Agim. Langzaam aan evolueert hun vriendschap in liefde, maar als dochter van een vooraanstaande dorpsleider mag Luana niet kiezen met wie ze trouwt. Een rol als tweederangsburger ziet Luana niet zitten. De moord op haar vader doet Luana besluiten om als man door het leven te gaan en zo wraak te nemen op haar vaders moordenaar.

VPRO Cinema (★★) 'Nogal belegen, potsierlijk melodrama'
NRC (★★★★) 'Een exotische excursie door een patriarchale wereld'
Filmkrant 'Een tijdsbeeld, klassieke fabel en persoonlijk drama ineen'
Het Parool 'Krasniqi speelt de karakterontwikkeling van haar personage goed'

Une nuit (Alex Lutz)

In de bomvolle Parijse metro krijgen een onbekende man en een vrouw ruzie om niks. Ondanks hun afkeer van elkaar lijkt er toch een vonk over te slaan, want niet lang daarna duiken ze samen een pasfoto-hokje in voor een spontane vrijpartij. Elkaar vervolgens gedag zeggen blijkt lastig.

de Volkskrant (★★★) 'Mist spontaniteit'
NRC (★★★★) 'Sterk geacteerd'
Het Parool 'Overdreven wollig'

Alles is nog steeds zoals het zou moeten zijn (Erwin van den Eshof)

Iris is zwanger van haar grote liefde Reza. Als hij na de bevalling ook nog eens op één knie gaat, is alles één grote, suikerzoete roze wolk. Toch schuilen er irritaties: o.a. de bemoeizuchtige vriendin van haar ex en de moeizame band met haar moeder zorgen voor een hoop gedoe.

de Volkskrant (★★) 'Wonderlijke exercitie in lollig bedoeld wangedrag'
Veronica (★★★) 'Geinige romcom'

Onze natuur, het wilde België (Dick Harrewijn, Pim Niesten, Maria Lise Van Lente)

België behoort tot een van de meest dichtbevolkte regio’s. Het is een land dat soms kampt met droogte en dan weer het water niet aankan dat uit de lucht komt vallen. Toch is er wilde natuur: veranderend, zich aanpassend aan het klimaat binnen de beperkte ruimte naast de mens.

NRC (★★★) 'Doet de toeschouwer beseffen hoe rijk de natuur is'

Peter Doherty: Stranger In My Own Skin (Katia de Vidas)

Documentaire over het leven van de Engelse rockster Peter Doherty (voorheen Pete Doherty) en de worsteling met zijn harddrugs-verslaving, die inmiddels achter hem ligt. Regisseur en muzikant Katia deVidas – tevens partner van Peter Doherty – filmde hem over een periode van tien jaar.

NRC (★★★) 'Een rauw portret van een heroïneverslaving'
de Volkskrant (★★★) 'Charmant, wiebelig portret'
OOR 'Is meer een collage'

Re-release: Perfect Blue (Satoshi Kon)

Popster Mima besluit te stoppen met zingen en ambieert een carrière als actrice en model. Haar fanbase is nog niet klaar om haar vaarwel te zeggen. Toch stapt ze in de schijnwerpers van een geliefde tv-show, maar haar nieuwe reis neemt een duistere wending wanneer haar begeleiders en medewerkers één voor één worden geconfronteerd met een grimmig lot.

Slash Film 'Anime masterpiece'
Sight & Sound 'A delirious, culturally astute invention'
Variety 'Holds attention by trying something different'

elke vrijdag