In het vierde en laatste seizoen van de geweldige serie Atlanta gaan Earn en Paper Boi terug naar de VS. Het niveau is weer zeer hoog.

In de eerste twee seizoenen van de bejubelde Amerikaanse serie Atlanta (2016 – 2022) zagen we hoe de Afro-Amerikaanse rapper Paper Boi (Brian Tyree Henry) en zijn neef en manager Earn (gespeeld door bedenker en mede-regisserende Donald Glover) vanuit hun zuidelijke stad Atlanta de top van de muziekwereld proberen te bereiken. Daarnaast waren er tal van satirische, absurdistische en bij vlagen angstaanjagende subplots, waardoor de vergelijking met David Lynch’ iconische serie Twin Peaks al snel werd gemaakt.

Glover, die hiervoor al jaren aan de weg timmerde als acteur, schrijver en muzikant (onder de naam Childish Gambino), creëerde met Atlanta puur televisiegoud; de serie werd overladen met prijzen en staat op de veertiende plek in de BBC-lijst van de ‘100 beste series van de 21ste eeuw’.

Trouwe kijkers worden beloond met een ultieme rancuneuze actie die je nog lang zal bijblijven

Donald Glover (l) als Earn Marks en Brian Tyree Henry als Alfred ‘Paper Boi’ Miles

In seizoen drie aanschouwden we de Europese tournee van de intussen wereldberoemde Paper Boi. Ook hier beleefden Earn, Paper Boi, hun maatje Darius en Earns ex-vriendin Van tussen alle optredens door genoeg vermakelijke, ongemakkelijke en cathartische momenten (waaronder een confrontatie in Amsterdam met het fenomeen ‘zwarte piet’). In het vierde seizoen is het viertal weer terug in Atlanta, waar ze ondanks de behaalde successen nog altijd lijken te worstelen met hun positie als zwarte Amerikanen in het door kapitalisme en racisme getekende Amerika.

Opnieuw heeft iedere aflevering een eigenzinnige plot en een sfeer die soms beklemmend, soms bizar en een enkele keer ronduit hartverwarmend is. Na een wat ongrijpbare eerste aflevering, die doet denken aan een sequentie van droombeelden, zien we hoe Earn in aflevering twee tijdens een therapiesessie vertelt waarom hij ooit van de universiteit Princeton is getrapt. Naast het antwoord (er werd in het eerste seizoen al aan gerefereerd) worden trouwe kijkers beloond met een ultieme rancuneuze actie die je nog lang zal bijblijven.

Ook werpen de makers licht op de dalende ster van Paper Boi, die een jonge witte rapper onder zijn hoede neemt om relevant te blijven, en op de met moederschap worstelende Van, die haar dochter meeneemt naar een filmset waar middelmatige zwarte producties worden gemaakt en gevierd (een duidelijke sneer naar de zwarte Hollywoodgigant Tyler Perry). Maar inhoudelijk en stilistisch is er nog zoveel meer waar je je als kijker van kunt genieten. Een greep uit de vele hoogtepunten: de fantasievolle regie van de superbe regisseur Hiro Murai, een bijtende mockumentary over een succesvolle zwarte Disney-magnaat en een grandioze slotaflevering (It was all a dream) waarin de spirituele Darius het laatste woord krijgt.

Atlanta

Atlanta is te streamen op Disney+

serietips in je mailbox?

elke dinsdag