Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal o.a. Bill Nighy als voetbalcoach in The Beautiful Game en Scoop, een dramatisering van het beruchte interview met prins Andrew.

The Beautiful Game

Sympathieke feelgoodfilm over het WK-voetbal voor daklozen: een jaarlijks evenement waarbij dak- en thuislozen heel even de held zijn, en niet veroordeeld worden door de maatschappij. De focus ligt hier vooral op het Britse team, dat onder leiding staat van weduwnaar Mal (een verrukkelijke Bill Nighy). In Rome moet hij zijn team naar de victorie leiden, onder meer met hulp van voormalig toptalent Vinny (uitstekende rol van Top Boy-acteur Michael Ward). The Beautiful Game slaat wat veel zijpaden in en leunt stevig op sportfilmclichés, maar is uiteindelijk uitermate bevredigend, als een Ted Lasso-achtig verhaal over aanstekelijke underdogs.

Scoop

Het staat bekend als een van de pijnlijkste uurtjes televisie ooit: het interview dat BBC-vedette Emily Maitlis in 2019 had met de Britse prins Andrew, over zijn vriendschap met superschurk Jeffrey Epstein. Andrew hoopte met het optreden zijn reputatie te redden, maar kwam over als een gevoelloze hork. Deze onderhoudende speelfilmreconstructie volgt het perspectief van de BBC-redactrice die het interview wist te regelen (prima rol van Billie Piper). Die opzet voelt een tikje willekeurig en geconstrueerd, maar de confrontatie tussen Maitlis en Andrew (smeuïg gespeeld door Gillian Anderson en Rufus Sewell) is heerlijk tenenkrommend.

Three Identical Strangers

Reconstructie van het opmerkelijke verhaal van drie identieke broers die apart van elkaar opgroeien zonder van elkaars bestaan af te weten. Tot ze elkaar twintig jaar na hun geboorte bij toeval ontmoeten. Een luchtig feelgoodverhaal zou je zeggen, maar de waarheid achter hun splitsing blijkt opmerkelijk grimmig. Wat in eerste instantie een uitgerekte Spoorloos-aflevering lijkt te worden, ontpopt zich zo steeds meer tot een ijzingwekkende thriller vol bizarre plotwendingen. Maar het is uiteindelijk de tragiek van de broers die het meest beklijft.

Actuele tip: The Talented Mr. Ripley

Sinds donderdag staat de meesterlijke miniserie Ripley (★★★★★) op Netflix, naar de gelijknamige thrillers van Patricia Highsmith. Het eerste boek werd in 1999 al eens verfilmd, met in de titelrol Matt Damon als charmante maar immorele bedrieger, een ook deze bewerking staat op Netflix. In de film wringt Tom Ripley zich binnen in het leven van de rijke Dickie Greenleaf (Jude Law) en zijn vriendin (Gwyneth Paltrow) door zich voor te doen als een oude jeugdvriend. Hij moet steeds extremere maatregelen treffen om zijn nieuwe, luxe leventje vol te houden. Jude Law leerde de saxofoon te bespelen, werd genomineerd voor een Oscar en een Golden Globe en kreeg een BAFTA voor zijn rol als de niet al te sympathieke Dickie.

Terug van weggeweest: Ex Machina

De verlegen programmeur Caleb (Domhnall Gleeson) wordt door de excentrieke internetmiljardair Nathan (Oscar Isaac) uitgenodigd in diens afgelegen villa. Nathan vraagt hem de eerste robot met bovenmenselijke intelligentie te onderwerpen aan de Turingtest, waarin onderzocht wordt of de ondervrager doorheeft dat hij met een computer praat. Caleb laat zich echter al snel verleiden door de beeldschone machine (gespeeld door Alicia Vikander) en komt zodoende lijnrecht tegenover Nathan te staan. Een oogstrelende sciencefictionthriller met geweldig spel van de gehele cast: vooral Isaac is briljant als manipulatieve dronkaard. Regiedebuut van Alex Garland, wiens nieuwe film Civil War vanaf donderdag 11 april in de bioscoop draait.

Wekelijks filmtips voor Netflix ontvangen?

elke vrijdag

Ben je benieuwd welke nieuwe films er elke week op Netflix verschijnen? We tippen de beste nieuwe films in onze nieuwsbrief die wekelijks op vrijdagmiddag wordt verstuurd, zodat je goed voorbereid aan het weekend kunt beginnen.