Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal o.a. een klassieker van Steven Spielberg en een komedie van Randall Park.

Jaws

Een badplaats wordt geterroriseerd door een grote witte mensetende haai, die al verschillende slachtoffers heeft gemaakt. De burgemeester weigert het strand te sluiten. Sheriff Brody (Roy Scheider) bindt dan zelf de strijd aan tegen het monster. Ruim een uur krijgen we de haai zo goed als niet te zien, wat niet erg is, want de mechanische haai Bruce zag er naar de huidige maatstaven niet erg realistisch uit. Jaws is echter briljant gefilmd en krachtig geacteerd. Oscar voor de montage en voor de uitstekende muziek (de beroemde cello-deun van de naderende haai) van John Williams.

Shortcomings

Regiedebuut van acteur Randall Park (Always Be My Maybe) over de hoogst irritante, zelfingenomen betweter Ben (Justin H. Min, bekend van Netflix-hitserie Beef), een gefaalde filmmaker die een filmhuis runt en maar niet inziet hoe gemeen hij tegen de mensen in zijn omgeving is. Beste vriendin Alice (leuke rol van Sherry Cola) kan hem en zijn sardonische grappen nog wel aan, maar voor geliefde Miko (Ally Maki) wordt het al snel te veel. Het duurt een film lang voordat Ben eindelijk wat ontdooit en tot inzichten komt in deze ietwat gezwollen, maar ook charmante en eigentijdse komedie, die onderwijl raakt aan thema’s als wokeness en andere moderniteiten.

Das Boot: Director's Cut

Das Boot van Wolfgang Petersen (The Perfect Storm) is zó schitterend gedetailleerd in het overbrengen van de verstikkende beklemming in een duikboot, dat je er groen van gaat zien maar desalniettemin blijft kijken vanwege de hoge schoonheidsgraad. Jürgen Prochnow speelt met gevoel voor nuance de rol van zijn leven als de ervaren, Hitler-cynische kapitein, die met een jonge bemanning de zeeën in wordt gestuurd om zoveel mogelijk geallieerde schepen te torpederen. Bijster veel wordt er niet gezegd, wanneer de onderzeeër zich keer op keer opmaakt om toe te slaan of bestookt te worden. Geluiden en gezichten zeggen genoeg. Das Boot is poëzie onder hoge druk.

De versie op Netflix is de director's cut uit 1997 van 209 minuten, een uur langer dan de oorspronkelijke bioscoopfilm.

Laatste kans: The Big Short

Deze film is nog maar tot 9 juni te zien

Meesterlijke adaptatie van Michael Lewis' briljante boek over de excentriekelingen die het ineenstorten van de Amerikaanse huizenmarkt voorspelden en daar vervolgens stinkend rijk mee werden. Onder de profeten bevonden zich een autistische arts met één oog (Christian Bale), een arrogante en sociaal onhandige hedgefonds-manager (Steve Carell) en een gestoorde belegger van Deutsche Bank (Ryan Gosling). Regisseur McKay verfilmde deze bizarre geschiedenis als een uitzinnige tragikomedie, zonder veel van de ingewikkelde financiële termen te versimpelen. Hilarisch en schokkend, én van groot belang.

Wekelijks filmtips voor Netflix ontvangen?

elke vrijdag

Ben je benieuwd welke nieuwe films er elke week op Netflix verschijnen? We tippen de beste nieuwe films in onze nieuwsbrief die wekelijks op vrijdagmiddag wordt verstuurd, zodat je goed voorbereid aan het weekend kunt beginnen.