Duitsland 1981. Oorlogsfilm van Wolfgang Petersen. Met o.a. Jürgen Prochnow, Herbert Grönemeyer, Klaus Wennemann, Günter Lamprecht en Bernd Tauber.

VPRO Cinema

Das Boot van Wolfgang Petersen (The Perfect Storm) is zó schitterend gedetailleerd in het overbrengen van de verstikkende beklemming in een duikboot, dat je er groen van gaat zien maar desalniettemin blijft kijken vanwege de hoge schoonheidsgraad. Prochnow speelt met gevoel voor nuance de rol van zijn leven als de ervaren, Hitler-cynische kapitein, die met een jonge bemanning de zeeën in wordt gestuurd om zoveel mogelijk geallieerde schepen te torpederen. Bijster veel wordt er niet gezegd, wanneer de onderzeeër zich keer op keer opmaakt om toe te slaan of bestookt te worden. Geluiden en gezichten zeggen genoeg. Das Boot is poëzie onder hoge druk. In 1997 maakte Petersen een zgn. director's cut van 209 minuten, een uur langer dan de oorspronkelijke bioscoopfilm, maar korter dan de twee voor tv gemaakte miniseries.

credits

Regie:
Wolfgang Petersen
Cast:
Jürgen Prochnow, Herbert Grönemeyer, Klaus Wennemann, Günter Lamprecht, Bernd Tauber, Martin May, Martin Semmelrogge, Uwe Ochsenknecht
Scenario:
Wolfgang Petersen
Productie:
Günter Rohrbach
Camera:
Jost Vacano
Muziek:
Klaus Doldinger
Montage:
Hannes Nikel
Schrijver:
Lothar G. Buchheim
Kijkwijzer:
JIKD
Jaar:
1981
Genres:
Oorlogsfilm, Historische film
Trefwoorden:
Duikboot
Landen:
Duitsland