Otto Sander overleden

Acteur uit Der Himmel über Berlin werd 72 jaar

Otto Sander is donderdag in zijn woonplaats Berlijn na een lang ziektebed overleden. Dat heeft zijn impresariaat namens de familie bekend gemaakt. De Duitse acteur werd 72 jaar.

Al vanaf 1965 stond Sander op de planken. Nadat hij in 1970 lid werd van het gezelschap rondom de Berlijnse Stadsschouwburg werkte hij intensief samen met gerenommeerde theatermakers als Peter Stein, Robert Wilson en Klaus Michael Grüber. Critici roemen hem als de ‘ware Berlijnse acteur’.

Die officieuze titel heeft hij waarschijnlijk ook te danken aan zijn misschien wel bekendste filmrol : die van Cassiel in Wim Wenders’ in Cannes bekroonde film Der Himmel über Berlin. Samen met Bruno Ganz speelt Sander een engel die de bewoners van Berlijn met veel interesse gadeslaat.

Hij acteerde uiteindelijk in meer dan honderd film- en televisieproducties, waaronder klassiekers als Éric Rohmer's Die Marquise von O., Die Blechtrommel van Volker Schlöndorff en Wolfgang Petersen's Das Boot.

Vele Duitsers kennen hem verder vooral van stem, die vanwege zijn kracht en warmte in de jaren negentig veel werd ingezet bij televisiedocumentaires, en die hem de bijnaam The Voice opleverde.